Nieuws Actueel

Boycotgroente voor de Voedselbank

Lotte Grimberg 27 augustus 2014

De eerste partij groente die door de overheid uit de markt is genomen vanwege de Russische boycot, wordt woensdagmiddag aangeboden aan de Voedselbank in Arnhem. Het betreft 4000 kilo verse tomaten. Volgens Voedselbanken Nederland krijgen ruim 4600 armlastige huishoudens hierdoor deze week nog verse tomaten in hun wekelijkse pakket.

ImportstopHet ministerie van Economische Zaken stelde woensdag een regeling in werking die het mogelijk maakt voedseloverschotten als gevolg van Ruslands importstop uit de markt te halen. Telers krijgen een hogere vergoeding als ze uit de markt genomen producten aan de voedselbanken verstrekken. Dan worden bijvoorbeeld de extra kosten voor distributie en sortering vergoed vanuit Brussel.

Naast tomaten, kunnen telers compensatie krijgen voor wortels, witte kool, paprika's, bloemkool, komkommers, augurken, champignons, appels, peren, rood fruit, druiven en kiwi's. De Europese Unie heeft Europabreed 125 miljoen euro uitgetrokken om overtollige partijen uit de markt te kunnen halen.

TuindersStaatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken roept boeren en tuinders op om meer groente en fruit via de nieuwe regeling aan de Voedselbanken aan te bieden. "Deze tomaten komen gelukkig goed terecht'', zegt de bewindsvrouw. Monny Querido, voedselverwerver van Voedselbanken Nederland, stelt dat voedselbanken in totaal 300.000 kilo per week van deze producten kunnen verwerken.