Nieuws Actueel

BP onderuit door daling olieprijs

Lotte Grimberg 28 oktober 2014

BP heeft in het derde kwartaal aanzienlijk minder winst geboekt dan een jaar eerder vanwege de lagere olieprijs. Een hogere gasprijs en een toegenomen productie boden onvoldoende tegenwicht. Dat blijkt uit de resultaten die het Britse olieconcern dinsdag presenteerde.

AandeelDe winst daalde met bijna 19 procent tot 3 miljard dollar (2,4 miljard euro), van 3,7 miljard dollar in het derde kwartaal van 2013. BP verhoogt het dividend ondanks de winstdaling met 5,3 procent tot 10 dollarcent per aandeel.

OlieproducentDe onderliggende productie, waarbij de effecten van desinvesteringen en de activiteiten in Rusland buiten beschouwing blijven, steeg met 4,1 procent. BP heeft een belang van bijna 20 procent in Rosneft, de grootste olieproducent van Rusland. De winst uit het belang in Rosneft daalde fors, van 808 miljoen tot 110 miljoen dollar. BP, dat die winstdaling onder meer toeschreef aan de zwakke Russische roebel, waarschuwde in juli al dat het last zou krijgen van de sancties van de EU en de VS tegen Rusland.

WangedragVorige maand concludeerde een Amerikaanse rechter grove nalatigheid en opzettelijk wangedrag bij BP inzake de olieramp in de Golf van Mexico in april 2010. BP zette tot dusver 43 miljard dollar opzij om de kosten te dekken. Het bedrijf overweegt onderdelen te verkopen om extra kosten, die mogelijk oplopen tot 50 miljard dollar, op te kunnen vangen.