Nieuws Actueel

Brabant kan rondweg Eindhoven zelf aanleggen

Van onze redactie 12 maart 2015

Image 4412508

Dat schrijven Gedeputeerde Staten donderdag in de overdracht van het dossier aan het volgende provinciebestuur.

Financieel mogelijk ,,Op basis van de meest actuele ontwerpen en meer gedetailleerde kostenramingen blijkt dat de aanleg nog steeds financieel mogelijk is. Ook zonder de bijdrage van het Rijk'', schrijft GS. Binnen het beschikbare budget (590 miljoen euro) hoeven geen concessies te worden gedaan en blijft de kwaliteit van het plan overeind, is de conclusie.

Het omstreden plan voor voltooiing van de rondweg om Eindhoven met nieuw asfalt ten noorden van de stad werd onzeker, toen Den Haag de bijdrage van 270 miljoen euro vorig jaar introk. Het Rijk geeft het geld liever uit aan de A67 ten zuiden van Eindhoven.

De provincie liet uitzoeken dat voor de nieuwe rondweg 33 miljoen euro minder nodig is als 3 dure constructies worden geschrapt.

Verkiezingen Of Noord-Brabant de nieuwe rondweg zelf gaat aanleggen is aan de nieuwe coalitie. Het is in Brabant weer een van de belangrijkste onderwerpen tijdens de aanstaande verkiezingen.

Het plan is omstreden omdat de nieuwe weg door kwetsbaar natuurgebied gaat en tegenstanders twijfelen aan het nut. Ook direct betrokken gemeenten zoals Eindhoven, Helmond, Laarbeek en Nuenen zijn tegen.