Nieuws Actueel

Brabantse drugsbaron ziet imperium instorten

Bram de Vrind 16 mei 2014

In een internationaal witwasonderzoek rond een 60-jarige Brabander is voor meer dan 10 miljoen euro beslag gelegd. Het grootste deel daarvan betreft 7 miljoen euro aan onroerend goed in Montenegro. Ook in ons land zijn drie woningen geconfisqueerd.

Het Openbaar Ministerie maakte vrijdag bekend dat de verdachte een man is uit de gemeente Heusden, die verblijft in Rosmalen. Hij wordt verdacht van het witwassen van criminele opbrengsten uit drugshandel sinds het jaar 2002.

In totaal werden 25 woningen en bedrijfspanden in Nederland, Montenegro, Liechtenstein, Spanje en Zwitserland doorzocht. Behalve op onroerend goed is er ook beslag gelegd op banktegoeden, contant geld en horloges en administratie.

Volgens het OM is de verdachte eerder veroordeeld voor het mogelijk maken van drugstransporten van criminele organisaties. Als dekmantel maakte hij gebruik van rechtspersonen in verschillende landen, die op het oog legaal bezig waren, zoals met de in- en verkoop van gereedschappen. Naar verschillende landen werd geld gesluisd.

In Nederland waren doorzoekingen in woningen en bedrijfspanden in Rosmalen, Wijchen, Renkum, Zevenaar en Heusden. Daarbij werd ook 80.000 euro contant geld in beslag genomen. Justitie ontfermde zich eveneens over een woning en een boot in Spanje. Verder is beslag gelegd op banktegoeden in Nederland, Montenegro, Zwitserland en Liechtenstein.

De man is niet aangehouden. Mogelijk wordt hij op een later moment verhoord. Het onderzoek loopt nog. De zoekacties waren afgelopen dinsdag en woensdag. Het onderzoek is in handen van het combiteam van politie en FIOD, dat onderzoek doet naar criminelen die veel geld hebben verdiend en van wie het vermogen nauwelijks traceerbaar is door ingewikkelde financiële constructies.