Nieuws Actueel

Brabantse kerken streamen uitvaarten 'illegaal' online

Van onze redactie 14 april 2015

Image 4284425

Nabestaanden doen hun beklag tegenover de omroep. ,,Je zou toch zeggen dat het een intiem gebeuren was", zegt Stein Spijkerman, die vorig jaar zijn vader heeft begraven in Eindhoven. Pas weken na de uitvaart zou hij de beelden online hebben gezien. ,,Dat het op internet moet, dat vind ik verwonderlijk."

Het gaat in totaal om 4 kerken in Uden, Udenhout, Den Dungen en Eindhoven waar bij elke dienst opnames worden gemaakt. Bij de laatste 2 gebeurt dat ook bij uitvaartdiensten. Het online terug kunnen kijken is bedoeld als dienst voor familieleden of vrienden die niet in de kerk aanwezig kunnen zijn. Maar de beelden zijn dus openbaar en dat vinden veel nabestaanden niet acceptabel.

Pastoor René Wilmink van de Sint Joriskerk in Eindhoven zegt dat ze niets verkeerd doen. ,,Bovendien komt er niemand in beeld, behalve degene die spreekt", aldus Wilmink. Daar is privacy-deskundige Brenno de Winter het niet mee eens. Hij noemt de opnames 'illegaal'. De Winter: ,,De pastoor komt in de aanloop naar een uitvaart bij de familie thuis. Dan hoor je dat netjes te regelen. En dus niet vlak voor aanvang van de dienst."