Nieuws Actueel

Brandweermensen gewond bij fitheidstest

Van onze redactie 3 maart 2015

Image 4792022

Een onderdeel van de brandweerkeuring – de traplooptest – blijkt zeer gevaarlijk. Op een soort fitnessapparaat moeten brandweermensen zo snel mogelijk een trapje beklimmen. Ze dragen daarbij zware bepakking. "Brandweermensen mogen de armleuningen niet vastpakken, waardoor ze vallen of met hun voeten klem komen te zitten", vertelt Ronald Kraan, bestuurder van de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV).

Knelgevaar De Inspectie SZW – voorheen de Arbeidsinspectie – greep dinsdag in bij een keuring in Terneuzen. Het gebruik van de 'stairmaster' is met onmiddellijke ingang verboden. Volgens de inspectie is er sprake van 'knelgevaar' en zijn er aanpassingen aan de apparaten gedaan die niet zijn goedgekeurd door de fabrikant.

Brandweer Nederland heeft na het oordeel van de inspectie dinsdagmiddag alle 25 veiligheidsregio's geadviseerd de brandweerkeuringen voorlopig stop te zetten. De brandweerkeuring is verplicht voor alle 26.000 brandweermensen in Nederland: zowel beroepsbrandweerlieden als vrijwilligers.

"Sinds oktober vorig jaar hebben we tientallen klachten van brandweermensen binnengekregen", vertelt vakbondsman Kraan. "Bij de traplooptest struikelen veel mensen." Verschillende brandweermensen zijn ontslagen, omdat ze niet slaagden voor de test op de stairmaster.

Oplossing vinden

Brandweer Nederland is op de hoogte van de tientallen incidenten. "We weten ervan en we proberen zo snel mogelijk een oplossing te vinden", zegt commandant Lieke Sievers van Brandweer Nederland. De VBV vindt dat de brandweer eerder had moeten ingrijpen.