Blog Actueel

Brechtje de Leij: hoe Silicon Valley ons lui maakt

Hollywood is in rep en roer: Netflix test momenteel een ‘doorspoelknop’. Een beslissing die past bij de door ons verklaarde oorlog aan het ongemak. Maar hebben we het wel bij het rechte eind?

Brechtje de Leij 13 november 2019

Netflix bingewatchen

Speelt een serie zich in een iets te traag tempo af? Netflix biedt dé oplossing tijdens ‘bingewatchen’. Wij mensen staan niet bekend om ons geduld. Jij vermoedelijk ook niet. Deze blog kan nog net je aandacht vasthouden, maar dan moet ik nu wel snel to-the-point komen. We hebben geen enkele tolerantie voor wachten. Of voor willekeurig elk ander ongemak. De techbedrijven in Silicon Valley weten dit als geen ander. Om ervoor te zorgen dat we meer tijd doorbrengen met hun producten, zijn ze ontworpen om elk ongemak weg te nemen.

Zonder frictie

Netflix start bijvoorbeeld automatisch binnen een paar seconden de volgende aflevering. Stel je voor dat je nog een aparte knop moet indrukken op dezelfde afstandsbediening. Gevolg is wel dat er zomaar een half seizoen is gebingewatched. Ook Apple’s producten werken zonder frictie. Een Netflix-serie pauzeert bijvoorbeeld als je AirPods uitgaan. En start weer automatisch als je ze terug in je oor stopt. Zo kijk je, voor je er erg in hebt, tóch weer verder.

Luie inborst

De techbedrijven spelen met hun gebruiksgemak optimaal in op ons luie inborst. We blijven liever onafgebroken die ene serie kijken, dan dat we een keertje op ‘stop’ klikken. We swipen liever nog wat TikToks weg, dan dat we de moeite nemen om de app af te sluiten. Moeite staat gelijk aan ongemak. En gemak dient de mens. En in dit geval dient ons gemak ook de business van de grote techbedrijven.

''We zijn inmiddels vreselijk verwend geraakt aan frictieloze digitale ervaringen''

Brechtje de Leij

Intolerantie voor ongemak

We zijn inmiddels vreselijk verwend geraakt aan frictieloze digitale ervaringen. Onze intolerantie voor ongemak begint tegen het agressieve aan te schurken. Deze mindset zie je ook doorsijpelen naar de echte fysieke wereld. Iemand met een andere mening die het comfort van het eigen gelijk bedreigt? Weg ermee. Iemand die ons hindert in de file? Middelvinger en toeteren. Wachten voor de kassa bij de supermarkt? Bij Jumbo krijg je dan de boodschappen gratis. Niks is erger dan de klant ongemak te bezorgen.

Omarm saaiheid

De top van de Maslow-piramide lijkt daarmee allang niet meer zelfontplooiing te zijn. Een leven zonder ongemak lijkt het hoogste dat we nastreven. We lijken hierbij vergeten dat er schoonheid zit in ongemak. En ongemak zorgt voor beweging. Denk dus twee keer na als je zo’n doorspoelfunctie ziet. Omarm de saaiheid van de scène. Dan kom je ineens op het idee om je partner of huisdier te knuffelen. Of schiet je een briljant idee te binnen. Ode aan het ongemak!

Brechtje de leij

Brechtje de Leij is Digital Strategist voor haar bedrijf B-Digitized, schreef het boek Mobiele Eenheid en is als techexpert lid van onze Raad van Advies.