Nieuws Actueel

Breda en Veenendaal het schoonst

Van onze redactie 19 november 2015

Zwerfavalstation1065

Tijdens het Landelijk Zwerfafvalcongres ‘Het Rendement van Schoon’ woensdag in Utrecht is Breda uitgeroepen tot 'schoonste stationsgebied 2015'. Veenendaal mag zich vanaf nu 'Gemeente met de schoonste winkelgebieden 2015' noemen.

"We merken dat zwerfafval steeds hoger op de agenda staat en samenwerking met diverse partijen hierbij loont. Dat zien we ook terug in het recordaantal bezoekers van de derde editie van ons Zwerfafvalcongres”, vertelt Helene van Zutphen, directeur van NederlandSchoon.

Tijdens het congres, een initiatief van NederlandSchoon i.s.m. Gemeente Schoon, werd vanuit verschillende perspectieven bekeken hoe samenwerking kan bijdragen aan het succes van zwerfafvalpreventie. Zo liet Straat-o-loog Pim van den Berg zijn licht schijnen over trends en ontwikkelingen in de buitenruimte en benadrukte hij het belang van voorbeeldgedrag en het creëren van bewustwording.

Gemeente met de Schoonste Winkelgebieden 2015De gemeente Veenendaal werd uitgeroepen tot ‘Gemeente met de Schoonste Winkelgebieden 2015’. Veenendaal scoort vooral goed op weinig zwerfafval, geen vandalisme en een brede diversiteit van het winkelaanbod.Hiermee bleef Veenendaal de gemeentes Wassenaar en Kampen voor, die goed waren voor de tweede en derde plek.

"We zien deze prijs echt als bekroning van onze intensieve samenwerking met ondernemers én schoonmakers. We zijn er trots op dat we dit met elkaar hebben neergezet”, reageert Frits Beckerman, wethouder van de gemeente Veenendaal.

Schoonste Stationsgebied van Nederland 2015 Station Breda viel ook in de prijzen en mag zich een jaar lang ‘Schoonste Stationsgebied van Nederland’ noemen. Met een eindscore van een 8,0 bleef station Breda de andere finalisten, Helmond (7,9) en Oldenzaal (7,8), voor. “Voor het station is schoon een belangrijk issue”, aldus Yassin Saddiki locatiemanager bij NS Stations. “De schone stationsomgeving op Breda is echt het resultaat van een samenspel met reizigers, bewoners, werknemers en winkeliers op dit station.”

Grootste Stijger 2015Tijdens het Landelijk Zwerfafvalcongres werd tevens de Grootste Stijger 2015 bekendgemaakt. Oftewel het winkelgebied dat ten opzichte van vorig jaar de grootste verbetering heeft laten zien in de ranglijst. Waar Vuurplaat in Rotterdam vorig jaar nog op de laatste plek stond met een schoonscore van 4,9, staat dit winkelgebied dit jaar een stuk hoger op de ranglijst met een 6,6. Daarmee is Vuurplaat de grootste stijger van 2015.