Nieuws Actueel

Breed herstel op Europese beurzen

Van onze redactie 18 december 2014

,,Het is een mooie beursdag. De Fed heeft geen haast om de rente te verhogen en blijft positief over de Amerikaanse economie. Ook toont de olieprijs weer herstel en dat zorgt voor wat rust in de oliesector. Daarnaast doet de Russische president Poetin een duit in het zakje om de situatie rond de Russische roebel tot rust te brengen", aldus handelaar Cees Smit van Today's Beheer.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 2,2 procent hoger op 412,32 punten. De MidKap steeg 1,9 procent tot 626,34 punten. De beurzen in Londen en Parijs gingen 1,1 en 2,5 procent vooruit. De DAX in Frankfurt won 2 procent, nadat was gebleken dat het vertrouwen van ondernemers in de Duitse economie deze maand is toegenomen.

Sterkste stijgers

De dienstverleners aan de oliesector Fugro en SBM Offshore waren de sterkste stijgers in de AEX met winsten van 5,4 en 4,4 procent. Financieel concern ING en elektronicabedrijf Philips volgden met plussen van 4 procent. Verzekeraar Delta Lloyd was de enige daler met een min van 0,2 procent.

Nedap kreeg er bij de kleinere bedrijven 1 procent bij. De apparatenfabrikant verwacht dat de nettowinst dit jaar dankzij een pensioenmeevaller hoger uitkomt dan eerder voorspeld.

NN

Verzekeraar NN verloor bijna 3 procent na een adviesverlaging door Goldman Sachs. Kardan zakte 4,6 procent. De Israëlische investeerder wil van zijn schuldeisers meer tijd om zijn schulden af te lossen.

In Frankfurt won BASF ruim 2 procent. De Duitse chemiereus verkoopt zijn belang van 50 procent in het samenwerkingsverband Ellba Eastern aan partner Shell (plus 0,8 procent).

De euro noteerde op 1,2330 dollar, tegen 1,2410 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De olieprijzen gingen verder omhoog na het sterke herstel van een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 3,2 procent meer op 58,25 dollar. Brentolie werd ook ruim 3 procent duurder op 63,15 dollar.