Nieuws Actueel

Breedgedragen verliezen op Europese beurzen

Van onze redactie 27 januari 2015

De AEX sloot 1 procent lager op 454,46 punten en de MidKap verloor 1,2 procent tot 664,91 punten. De toonaangevende indices in Frankfurt, Londen en Parijs moesten tussen 0,6 en 1,6 procent terug. In Athene daalde de voornaamste graadmeter 3,7 procent. Samen met het verlies van maandag is de winst van ruim 6 procent op vrijdag daarmee tenietgedaan.

Philips was de hekkensluiter in de AEX met een verlies van 5,9 procent. Het elektronicaconcern heeft vorig kwartaal zijn winst met ruim twee derde zien dalen. Het bedrijf kampte met tegenvallende verkopen van medische apparatuur. Ook de Duitse concurrent Siemens was ontevreden over de prestaties van zijn medische divisie in het afgelopen kwartaal. Dat aandeel zakte in Frankfurt 3 procent.

Fugro

Dienstverlener aan de olie- en gasindustrie Fugro eindigde de dag bovenaan de AEX met een winst van 1,4 procent, gevolgd door branchegenoot SBM Offshore (plus 0,7 procent). Beveiligingsspecialist Gemalto, was- en voedingsmiddelenconcern Unilever en kabelbedrijf Altice gingen tot 0,5 procent vooruit.

Bij de kleinere bedrijven maakte Ordina een koerssprong van 11,2 procent. De Telegraaf meldde dat Europese en Amerikaanse partijen interesse hebben in een overname van de automatiseerder. Ook liet het bedrijf weten onregelmatigheden te hebben gevonden bij het sluiten van een contract met het Openbaar Ministerie in 2009.

Novartis

Novartis won ruim 2 procent in Zürich. Het Zwitserse farmacieconcern verwacht dat de omzet en winst dit jaar sterker zullen groeien dan in 2014. In Londen klom easyJet 1,9 procent. De budgetmaatschappij verwacht dat het verlies in de eerste helft van het jaar zal afnemen.

De euro noteerde 1,1369 dollar, tegen 1,1278 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,3 procent tot 46,16 dollar. Een vat Brentolie werd 2,1 procent duurder op 49,19 dollar.