Nieuws Actueel

Bring in the Dutch!

Bram de Vrind 14 februari 2014

Een team Nederlandse waterexperts is op verzoek van premier Cameron in allerijl naar Engeland gevlogen om te helpen in de strijd tegen de overstromingen die het land teisteren.

Mark van de Wouw van waterschap De Dommel verhaalt in het Brabants Dagblad uitgebreid over zijn bezoek aan de ambtswoning van premier Cameron, Downingstreet 10. Zuid-Engeland kampt al weken met harde storm en hevige overstromingen. Van de Wouw zegt dat het allemaal razendsnel ging. "Cameron belde met Rutte, die nam weer contact op met de directeur-generaal van Rijkswaterstaat. En Rijkswaterstaat belde mij vrijdagochtend."

Crisisteam

Cameron zelf was niet bij het overleg aanwezig. "Maar het advies werd diezelfde avond nog door een crisisteam besproken waarvan Cameron de voorzitter is."

Eén voorstel van Van de Wouw leidde tot verbaasde reacties: "Als een plaats in Nederland wordt bedreigd, zetten we bergingsgebieden onder water om die plaats te sparen. Dat is vaak grondgebied van natuurbeschermers of agrariërs. In Groot Brittannië doe je dat niet. Properties, zoals ze dat noemen, zijn daar heilig. We hebben het voorgesteld, zij moeten maar kiezen."