Nieuws Actueel

Brink's pakt strijdbijl weer op

Rik Nizet 13 januari 2015

Werknemers bij geldtransporteur Brink's gaan weer actievoeren. Dat gebeurt binnen enkele dagen, zeiden woordvoerders van CNV en FNV. Over de aard en de start van de actie, valt op korte termijn een besluit, aldus actieleider Leen van der List van FNV.

Bij Brink's werkzame kaderleden van CNV Vakmensen besloten dinsdagmorgen weer actie te gaan voeren. De FNV-collega's hadden al eerder besloten dit te gaan doen als uitzicht op een oplossing uitblijft. Geldlopers van Brink's staakten eind december enkele dagen het bijvullen van geldautomaten van vooral Rabobank.

OntslaggolfBrink's wil in de loop van dit jaar 650 van de circa duizend werknemers ontslaan. Voor hen is geen werk meer omdat Rabobank vertrekt als klant. De vakbonden willen dat Brink's met een beter sociaal plan over de brug komt en zich inspant om zo veel mogelijk werknemers bij branchegenoten onder te brengen.

GeldautomatenOf de geldautomaten van Rabobank en die van andere banken opnieuw het doelwit zijn van de acties willen de vakbonden nog niet zeggen. "Het is een van de opties die op tafel liggen, maar er zijn ook andere acties mogelijk'', zei CNV-actieleider Peter de Jong.

AdempauzeBrink's stapte eerder naar de rechter om de acties te laten verbieden. Die besliste echter in het voordeel van de bonden. Zij besloten vervolgens na de voor hen gunstige uitspraak de acties te onderbreken en de geldautomaten weer bij te vullen. "We hebben met elkaar geconstateerd dat de adempauze niets heeft opgeleverd en dat alle partijen naar elkaar blijven wijzen", aldus de Jong.

ContractwisselingenBrink's wilde niet reageren op de aankondiging dat de acties worden hervat. Het bedrijf kondigde maandag aan branchegenoten G4S en SecurCash via de rechter te willen dwingen personeel over te nemen. Rabobank heeft zich aangesloten bij Geld Service Nederland (GSN), dat zaken doet met deze twee geldtransporteurs. Brink's beroept zich op afspraken in de beveiligingsbranche dat bij contractwisselingen werknemers worden overgenomen.