Nieuws Actueel

Britse economie groeit

Lotte Grimberg 27 januari 2015

De Britse economie is in 2014 met 2,6 procent gegroeid in vergelijking met het voorgaande jaar. Dat maakte het Britse nationale statistiekbureau dinsdag bekend op basis van voorlopige ramingen.

VooruitgangDaarmee liet de economie van Groot-Brittannië de sterkste groei zien sinds 2007. In het vierde kwartaal van vorig jaar ging de Britse economie met 0,5 procent vooruit in vergelijking met de voorgaande periode. Dat was de zwakste groei in een jaar tijd, maar wel het achtste kwartaal met vooruitgang op rij. In het derde kwartaal van 2014 groeide de economie nog met 0,7 procent.

JaarbasisEconomen voorspelden gemiddeld dat de economie in de afgelopen periode met 0,6 procent zou groeien op kwartaalbasis. Op jaarbasis kwam de groei uit op 2,7 procent.

ArbeidsmarktDe economie van Groot-Brittannië profiteerde vorig jaar vooral van een aantrekkende binnenlandse vraag, geholpen door het herstel op de arbeidsmarkt. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) rekent voor dit jaar op een groei van de Britse economie met 2,7 procent. In 2013 liet de Britse economie nog een groei zien van 1,7 procent.