Nieuws Actueel

Britse en Nederlandse crowdfunder gaan samenwerken

Caroline Spilt 20 oktober 2015

Funding Circle, ’s werelds grootste online marktplaats voor zakelijke leningen, bundelt de krachten met Zencap met als ambitie het eerste wereldwijde platform voor bedrijfskrediet te creëren. Door deze overeenkomst is Funding Circle in staat uit te breiden naar Nederland, Duitsland en Spanje, naast haar bestaande activiteiten in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

De aankondiging volgt op de succesvolle groei die Funding Circle in de afgelopen vijf jaar heeft gerealiseerd. In deze periode heeft zij meer dan 12.000 Britse en Amerikaanse bedrijven ondersteund met financiering met een totale waarde van ruim 1,3 miljard euro. Door de overeenkomst wordt de lokale kennis van het team van Zencap en haar succes in Europa gebundeld met de ruime ervaring en hoogwaardige technologie van Funding Circle. Het marktpotentieel in Europa is groter dan in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten samen: uitstaande leningen van kleine en middelgrote bedrijven vertegenwoordigen een totale waarde van meer dan 1000 miljard euro. Exponentiële groeiZencap werd in maart 2014 gelanceerd door Rocket Internet. Als de leidende marktplaats voor zakelijke leningen in Europa heeft Zencap in de afgelopen 18 maanden een exponentiële groei gerealiseerd: er zijn leningen verstrekt ter waarde van ruim 35 miljoen euro aan 520 bedrijven. Kort geleden kondigde Zencap aan dat zij een overeenkomst had gesloten met Victory Park Capital, dat tot 230 miljoen euro zal investeren in leningen die verstrekt worden via Zencap. Als een bestaande investeerder van Funding Circle in het Verenigd Koninkrijk en de VS wordt Victory Park Capital als gevolg van de vandaag aangekondigde samenwerking de eerste wereldwijde geldverstrekker op basis van zakelijke leningen via een online marktplaats.

Als onderdeel van de overeenkomst zal Zencap in Europa verder gaan onder de vlag van Funding Circle. De continentaal Europese tak zal worden geleid door Matthias Knecht en Christian Grobe, de oprichters van Zencap.

Eerste wereldwijdWe combineren de leidende positie van Funding Circle in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten met de kennis van Zencap van lokale markten. Zo creëren we de eerste wereldwijde online marktplaats voor zakelijke leningen”, aldus Samir Desai, CEO en medeoprichter van Funding Circle. “Het is onze missie miljoenen bedrijven in alle delen van de wereld te helpen een alternatief te vinden voor het verouderde en inefficiënte bancaire systeem. Met de aankondiging die we vandaag hebben gedaan, gaan we een nieuwe opwindende fase in onze ontwikkeling in. We zijn erg onder de indruk van wat het team van Zencap tot nu toe heeft bereikt.”

Nog snellerJeroen Broekema, directeur van Funding Circle Nederland over deze samenwerking: “Sinds onze start in Nederland in februari 2015 hebben we een snelle groei doorgemaakt. Samen met Funding Circle zal dit alleen nog maar sneller gaan. Dit is geweldig nieuws voor Nederlandse MKB-ers die op zoek zijn naar snelle en transparante kredietverlening.”