Nieuws Actueel

Britse GKN neemt Fokker over

Lotte Grimberg 28 juli 2015

Fokker services ontslagronde groot

De Britse toeleverancier aan de luchtvaartindustrie GKN neemt Fokker Technologies over van investeringsmaatschappij Arle Capital. Dat maakten de bedrijven dinsdag bekend.

Met de transactie is een bedrag gemoeid van 706 miljoen euro. Het hoofdkantoor van Fokker blijft na de overname in Nederland en ook de naam blijft bestaan.

'Goed nieuws'Topman Hans Büthker van Fokker sprak van "goed nieuws" voor het relatief kleine Fokker, dat met de steun van GKN verder kan groeien. "Dat is ook een belangrijke reden voor deze transactie, om verdere groei te bewerkstelligen", aldus Büthker. ,,De overname is voor Fokker een grote stap in de wereld van de luchtvaartindustrie." Hij waagde zich niet aan concrete uitspraken over de gevolgen voor de werkgelegenheid. Hij wees daarbij andermaal op de groei waar Fokker met steun van GKN voor staat.

Ook Kevin Cummings, topman van de luchtvaartdivisie van GKN, sprak van een overname waarbij Fokker wordt gezien als de perfecte match, gelet op de overlap tussen de bedrijven. "Kostenreductie is niet de reden voor de transactie", aldus Cummings. Hij benadrukte dat GKN bereid is extra te investeren om de huidige programma's van Fokker te versnellen.

FabriekenFokker, met bijna 5000 medewerkers, heeft vestigingen in Europa, Noord-Amerika en Azië. Vorig jaar behaalde het concern een omzet van 758 miljoen euro. GKN is een stuk groter en naast de luchtvaart ook actief in bijvoorbeeld de auto-industrie. Het bedrijf heeft fabrieken in meer dan dertig landen, meer dan 12.000 werknemers en behaalde vorig jaar een omzet van 3,1 miljard euro.

Fokker is gespecialiseerd in het ontwerp, de ontwikkeling en de productie van lichtgewicht vliegtuigonderdelen, bekabeling en landingsgestellen. Ook zorgt het bedrijf voor onderhoud, reparatie en logistieke diensten bij luchtvaartmaatschappijen.

De afronding van de overname wordt verwacht in het vierde kwartaal van 2015. Zo moeten bijvoorbeeld nog mededingingsautoriteiten in Europa en de Verenigde Staten goedkeuring geven.