Nieuws Actueel

Britse minister van Financiën draait belastingverlagingen terug

De nieuwe Britse minister van Financiën Jeremy Hunt draait bijna alle belastingverlagingen van zijn voorganger terug. Volgens Hunt is het onverantwoord om geld te lenen om belastingverlagingen te bekostigen. De nieuwe Britse premier Liz Truss kondigde die verlagingen, die waren bedoeld om de economische groei aan te jagen, drie weken geleden aan. Het Britse pond reageerde maandag positief op de gewijzigde plannen van Hunt en steeg in waarde.

ANP 17 oktober 2022

ANP171022142 1

Truss en Hunts ontslagen voorganger, Kwasi Kwarteng, wilden juist geld lenen om bestedingen en belastingverlagingen te bekostigen. Daardoor ontstond onrust op de financiële markten. Zo schoten de rentes op Britse staatsleningen omhoog en het pond ging hard omlaag ten opzichte van de dollar. De Britse centrale bank werd gedwongen om in te grijpen en kocht voor miljarden aan obligaties op om de obligatiemarkten te kalmeren. Die steunaankopen zijn vrijdag gestopt.

De onrust op de financiële markten zorgde er eerder al voor dat Truss en Kwarteng de belastingverlaging voor de rijkste Britten terugdraaiden. Naast het ontslag van Kwarteng kondigde Truss vrijdag ook al aan dat de belasting voor bedrijven toch wordt verhoogd.

Energiesteun

Hunt verwacht dat de Britse overheid 32 miljard pond, omgerekend zo'n 37 miljard euro, zal ophalen met de nieuwe maatregelen. Daaronder vallen het schrappen van de plannen om de inkomstenbelasting te verlagen, het schrappen van een verlaging van de dividendbelasting en een bevriezing van een heffing op alcohol.

Hunt verklaarde ook dat de enorme energiesteun van de overheid slechts tot april volgend jaar zal lopen. Daarna moet de regering nieuwe manieren zoeken om de meest kwetsbare huishoudens te helpen met de hoge energierekeningen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws