Nieuws Actueel

Britse pond vervangen om Nederlandse valsemunter

Jeroen Jansen 24 maart 2014

Het besluit om de Britse munt van 1 pond te vervangen door een nieuw ontwerp is vooral ingegeven door een grootschalige aanvoer van vervalsingen vanuit Nederland. Dat meldde de Britse krant The Independent zondag.

Volgens de krant verscheepte een vanuit Nederland opererende groep valsemunters de afgelopen jaren voor zo'n 30 miljoen pond (circa 36 miljoen euro) aan valse munten naar Groot-Brittannië. In dat verband hield de FIOD eind vorig jaar de eigenaar aan van het in Amsterdam gevestigde bedrijf European Central Mint (ECM), dat goud en zilver leverde aan onder meer banken, beleggers en pensioenfondsen. Dat besluit zou zijn ingegeven door tips van de Britse justitie, die ontdekte dat onderschepte valse munten voor een groot deel uit Nederland kwamen.

Volgens bronnen rond het Britse onderzoek zou het gaan om de grootste, meest geavanceerde vervalsingoperatie die ooit in Groot-Brittannië is ontdekt. De capaciteiten en de machines van de valsemunters zouden niet onderdoen voor die van de Royal Mint, de officiële leverancier van Britse ponden.

De Britse minister van Financiën George Osborne kondigde vorige week aan dat vanaf 2017 een nieuwe, 12-hoekige munt van 1 pond in gebruik wordt genomen. Dat ontwerp zou moeilijker zijn om na te maken dan de huidige ronde munt.