Nieuws Actueel

'Britten overwegen snel verkoop RBS-belang'

Van onze redactie 2 augustus 2015

Image 5125531

RBS is op dit moment voor 78 procent in handen van de overheid, die de bank in 2008 redde van de ondergang tijdens de financiële crisis. Volgens een bron zouden zakenbanken maandagmiddag aangesteld kunnen worden om een snelle transactie te begeleiden. Ook een ander moment komende week is niet uitgesloten.

De eerste verkoop is gericht op institutionele partijen, zoals pensioenfondsen en verzekeraars maar ook hedgefondsen of buitenlandse staatsinvesteringsfondsen. Het afstoten van het resterende belang, waar ook particuliere beleggers aan mee kunnen doen, staat gepland voor volgend jaar.

Het geplande scenario om te wachten tot september met de eerste transacties, als de handel op de financiële markten na de rustige periode in de zomer weer toeneemt, is overigens ook nog niet van tafel. Maar RBS rapporteerde onlangs een onverwachte tweedekwartaalwinst, wat volgens kenners de weg vrijmaakt voor de overheid om zijn belang wat sneller van de hand te gaan doen.

De Britse minister van Financiën George Osborne heeft eerder al aangegeven dit jaar voor minimaal 2 miljard pond (ruim 2,8 miljard euro) aan stukken RBS te willen verkopen. Dat zou neerkomen op zo'n 6 procent van de stukken. Dat gaat ook door als de Britse belastingbetaler er verlies door gaat lijden, aldus de minister. Die kans lijkt vrij groot. Aandelen RBS zijn nu ongeveer 342 pence waard, bij 502 pence per aandeel zou de steun van destijds pas kostenneutraal zijn.

EPA