Nieuws Actueel

Broodje halfom voor hele misjpoge

Hanneloes Pen | Foto: Eva Plevier 22 december 2015

Sal meijer amsterdam koosjer broodjeszaak

Vaste klanten zijn geschokt: koosjere broodjeszaak Sal Meijer aan de Scheldestraat gaat dicht en zoekt een nieuwe locatie, meldt het Parool. "Wij zijn niet religieus, maar je wilt toch ergens bijhoren."

Het nieuws sloeg in als een bom. Broodjeszaak Sal Meijer was gisteren stampvol nadat bekend was geworden dat de zaak dichtgaat. Grootvaders met kleinkinderen, echtparen van buiten de stad, vrome joden, de hele misjpoge is nog snel uitgerukt voor een koosjer broodje halfom, een warme soep of omelet. "Een broodje Meijer met pekelzuur is een broodje halfom met nesjomme. Mokum huilt met de sluiting van Sal Meijer", laat Frits Barend, een van de vaste klanten, in een appje weten.

Oude gardeBinnen, aan de Gerry Moktafel (zeer vaste gast), zit de oude garde. "Vroeger waren twee tafels aan elkaar geschoven. Nu staan ze los. Onze club is een stuk kleiner geworden," zegt Siegfried van Maagdenburg (83), die elke vrijdag voor een broodje pekelvlees uit Amersfoort komt. Hij schrok toen hij het hoorde. "Ik dacht: dit mag niet gebeuren."

Vaste klant René Zurel (69) kreeg er koude rillingen van. Hij kwam al vanaf 1964 bij Sal Meijer op de Nieuwmarkt, in de jaren tachtig verhuisde die naar de Scheldestraat. Bij Meijer komen de klanten uit nostalgie, voor het 'smoezen', om bekenden te ontmoeten. "Wij zijn niet religieus", zegt Zurel, "maar je wilt toch ergens bijhoren."

Rijen dikLex Hes gaat altijd voor een Ajaxwedstrijd een broodje halen bij Meijer. Vroeger stond het er rijen dik met supporters. Als Ajax won, kwamen ze na de wedstrijd weer terug, weet Barbara Flesschedrager, die er vroeger achter de toonbank stond.

Herman Beesemer (83) schrok ook van het bericht over de sluiting. De nieuwe partner, Claudia Koppert-van Nieuwkerk, komt even bij hem staan. Beesemer, die met zijn twintigjarige kleinzoon Nouri is gekomen, weet nog een leegstaand pandje in de Beethovenstraat. "Mooie plek hoor", zegt hij. "Maar neem je alles mee? Niet de meubels hoop ik."

Dikke knipoogOndanks de shock zijn de grappen niet van de lucht. "Ik kom voor de laatste gratis broodjes," roept iemand door de zaak. Een ander: "Het is gewoon een reclamestunt!"

Anekdotes vliegen met de snelheid van de bestellingen over tafel. Simon Spier (55): "Mijn vader bestelde een broodje pekelvlees. Na één hap brulde hij door de zaak: 'Maurits, het pekelvlees is niet te vreten!' gevolgd door een dikke knipoog. Maurits kwam vlug aanrennen: 'Rustig Edo, ik heb nog voor je moeder gekookt in Beth Shalom.' Mijn vader antwoordde: 'Ja, anders had ze nu nog geleefd.' Iedereen lachen."

Rabbinaal toezicht blijft

Het echtpaar Martijn en Claudia Koppert-van Nieuwkerk wordt de nieuwe partner van eigenaar Maurits Blog. De twee - hij werkzaam in de offshore, zij is jurist - zullen de bedrijfsvoering overnemen. Blog blijft de eerste drie jaar in de zaak werken, maar gaat wel minder uren draaien. Het concept blijft hetzelfde: broodjes pekelvlees, ossenworst, leverworst en halfom, onder toezicht van het rabbinaat.

Claudia: "Wij komen hier al twintig jaar, voor de lekkere broodjes en de sfeer. Toen we hoorden dat de zaak dichtging, vonden we dat niet kunnen. Zo'n mooie tent moet behouden blijven. Wij zorgen voor nieuw personeel en een nieuwe locatie. Maurits blijft het gezicht naar buiten toe."AmstelveenHet echtpaar richt zich op een nieuwe locatie in of rond Zuid: de Rivierenbuurt, Buitenveldert, de Zuidas of Amstelveen. Op de oude plek blijven is gezien de flinke huurverhoging die de eigenaar van het pand vraagt geen optie.

In de loop van het voorjaar moet broodjeszaak Sal Meijer op een nieuwe locatie opengaan.