Nieuws Actueel

Broodje spee verovert Nijmegen

Mitchel Suijkerbuijk 26 november 2015

Broodjespeenijmegen

Het broodje spee, nu nog vooral bekend in studentenkringen, verovert de stad. Het is een zacht broodje met daarop een kaassoufflé, satésaus, chilisaus en uitjes. Aanvankelijk was de typisch Nijmeegse lekkernij alleen te koop bij de cafetaria op het Keizer Karelplein, maar andere snackpaleizen nemen het nu ook op in hun assortiment. Dit bericht de Gelderlander.Op een doodgewone dinsdagnacht gaan er al gauw zo'n vijftig over de toonbank aan het Keizer Karelplein. Daar is het broodje, overigens elf jaar geleden al, voor het eerst verkocht. "Het broodje is steeds populairder geworden. Vooral bij studenten die na een avond stappen een lekker broodje komen eten", aldus Jamal Bermouna van de cafetaria.De snack is vernoemd naar oud-psychologiestudent Pieter Spee, na een 'foute stapavond' in Nijmegen. "Het is echt een mythe geworden. Maar het pijnlijke is dat niet ik, maar een kennis van me de snack bedacht toen we in 2004 dronken in de zaak belandden. In een baldadige bui verzon hij die ingrediënten. 'Noem het maar broodje spee', zei hij tegen de medewerker, omdat mijn achternaam beter bekte dan de zijne. Ik ben er ontzettend trots op dat het zo'n succes is geworden", vertelt Spee. Hij wordt nog steeds regelmatig herinnerd aan de snack. En zo af en toe eet hij er nog eentje. "Omdat het zoete van de pindasaus en zure van de chilisaus elkaar zo goed aanvullen, is de smaak geweldig. Daarbij komt dat het broodje bij mij perfect werkt tegen de kater."