Nieuws Actueel

Brussel: 29,9 miljoen voor Nederlandse boeren

Van onze redactie 15 september 2015

Image 5242656

Vorige week stelde Brussel een reeks maatregelen voor ter waarde van in totaal 500 miljoen euro om de sector te helpen. Het geld zou aan de EU-lidstaten worden gegeven, die het dan kunnen uitkeren, bijvoorbeeld door een deel van de subsidies aan boeren eerder uit te betalen. Maar toen was nog onduidelijk hoeveel elk EU-land zou krijgen. Het kwam dan ook niet tot een EU-akkoord.

Kritiek was er onder meer omdat het geld met name naar de zuivelsector zou gaan, terwijl ook andere boeren het zwaar hebben, waaronder de varkenshouders. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische zaken) noemde het vorige week dan ook een ,,goed basispakket''. Zij benadrukte toen al dat Nederland tegen marktinterventie is, bijvoorbeeld door het instellen van een minimumprijs voor melk of vlees in Europa.

Russische ban

Uit het jongste voorstel blijkt dat Duitsland en Frankrijk op de grootste bijdrage kunnen rekenen, van respectievelijk 69,2 en 62,9 miljoen euro. Voor België zou er 13 miljoen euro klaarliggen. De grote vraag is nu of de EU-ministers zich kunnen vinden in de bijdrages en de redenering achter de verdeling.

De prijzen voor melk, vlees en fruit zijn fors gedaald onder meer door de Russische ban op Europese landbouwproducten en een flink afgenomen vraag. Boze boeren blokkeerden snelwegen tijdens de zomer en organiseerden een groot protest in Brussel, vorige week.