Nieuws Actueel

Brussel akkoord met Nederlandse begroting

Van onze redactie 28 november 2014

Dat blijkt uit de rapportcijfers van de Europese Commissie in Brussel voor de ontwerpbegrotingen van Nederland en vijftien andere eurolanden, die vrijdag zijn bekendgemaakt. Het was de tweede keer dat de commissie over de budgetplannen van landen in de eurozone een oordeel velde. Met de kritische analyse hoopt Brussel een nieuwe schuldencrisis in de eurozone voorkomen.

De Europese Commissie gaf Nederland vorig jaar ook een voldoende, maar Nederland zat toen net niet in de kopgroep. Volgens Brussel was er een jaar geleden geen speelruimte om af te wijken van de maatregelen die Nederland toen aankondigde om zijn begrotingstekort terug te dringen.

Vooruitgang De commissie constateert nu dan ook dat Nederland enige vooruitgang heeft geboekt, maar vindt dat niet genoeg. Zij verzoekt de autoriteiten om verdere vooruitgang te boeken en de begroting 2015 ,,rigoureus'' uit te voeren.

Brussel ziet erop toe dat de eurolanden de overheidsfinanciën op orde brengen en de economie weer aan het draaien krijgen. Daarbij wil de commissie op tijd kunnen ingrijpen, bijvoorbeeld als een land onvoldoende zijn tekort of overheidsschuld afbouwt.