Nieuws Actueel

Brussel pakt internetgigant Google aan (video)

Van onze redactie 15 april 2015

Image 4857884

De afgelopen 5 jaar onderzocht Brussel het doen en laten van Google. Het techbedrijf hangt een boete van zo'n 6 miljard euro boven het hoofd, ongeveer een tiende van de jaaromzet.

Volgens de Europese Commissie maakt Google misbruik van zijn in Europa dominante marktpositie. Het wordt er onder meer van verdacht eigen producten en diensten voorrang te geven in de zoekmachine van het bedrijf. In de VS heeft Google met Bing en Yahoo twee behoorlijk sterke concurrenten, maar in Europa heeft Google een marktaandeel van zo'n 93 procent.

Zwijgen Re/code heeft de hand weten te leggen op een interne memo die bij Google is rondgestuurd. Het bedrijf zegt daarin dat de Europese Commissie met 'erg teleurstellend nieuws' komt, maar dat het nog niet om een definitieve conclusie gaat. Ook vraagt het bedrijf zijn medewerkers te zwijgen over de zaak. "We weten dat het heel vervelend nieuws is, maar jullie kunnen ons helpen door niet te reageren op lopende juridische zaken, zowel intern als extern. Ook helpen jullie ons enorm door te blijven focussen op waar jullie het beste in zijn: het maken van fantastische producten voor onze gebruikers en klanten."

Naast de beschuldiging van machtsmisbruik, verwacht Google ook dat Brussel Android onder de loep gaat nemen. Bang voor gevolgen is Google niet. Het zegt niet de grootste speler te zijn en bovendien nergens misbruik van te maken. Het vergelijkt een mogelijk onderzoek naar Android met een onderzoek dat de Europese Commissie al eens uitvoerde naar iTunes van Apple. Dat eindigde ook zonder bloedvergieten.