Nieuws Actueel

Brussel neemt stappen tegen Duitse tolheffing

Van onze redactie 18 juni 2015

Image 5011486

De Duitsers krijgen twee maanden de tijd om te reageren, maakte de commissie donderdag bekend. Raakt Brussel niet overtuigd, dan dreigt uiteindelijk de gang naar de rechter.

Brussel uitte al herhaaldelijk kritiek op de tolplannen, die Europese regels zou schenden. Met de heffing wil Duitsland iedereen laten betalen voor het gebruik van snelwegen, maar Duitse autobezitters krijgen de tol gecompenseerd via een verlaging van de wegenbelasting.

Onder meer Nederland is fel gekant tegen de tol, die op 1 januari volgend jaar zou moeten ingaan. Berlijn liet eerder donderdag al weten dat de invoering vertraging zal oplopen door de stap van Brussel.

Nationaliteit

Volgens de Europese regels is een tolsysteem uitsluitend toegestaan als het niet discrimineert op nationaliteit. ,,We hebben ernstige twijfels dat dit het geval is bij de Duitse wet'' die de heffing regelt, aldus Europees Commissaris Violeta Bulc.

Zij laakt niet alleen de uitzondering voor Duitse automobilisten, waardoor zij niets extra hoeven te betalen. Bulc vindt ook de prijs van een tolvignet voor een korte periode uitzonderlijk hoog, terwijl juist vooral dit vignet door buitenlanders wordt gekocht.

EPA