Nieuws Actueel

Brussel vreest machtsmisbruik Apple

Van onze redactie 2 april 2015

Image 4838297

Naar verwachting komt Apple komende zomer met een tegenhanger van diensten als Spotify, Deezer en Tidal. De iPhoneproducent nam afgelopen jaar koptelefoonmaker Beats en de bijbehorende muziekdienst Beats Music over en volgens insiders wordt Beats Music onderdeel van iTunes.

Exclusives Omdat er op prijs weinig te concurreren valt, zou Apple zich gaan richten op zogeheten exclusives. Tenminste, dat is de vrees van de Europese Commissie. Als Apple dat voor elkaar weet te krijgen, kunnen artiesten en labels ervoor kiezen om bepaalde albums of liedjes uitsluitend uit te brengen voor Apples muziekdienst. En Brussel is bang dat dat oneerlijke concurrentie in de hand werkt.

Tidal Overigens lanceerde rapper Jay Z afgelopen week zijn muziekdienst Tidal en de Amerikaan lijkt zich juist te willen onderscheiden met exclusives. Op zijn platform kunnen gebruikers bijvoorbeeld wel naar het werk van Taylor Swift luisteren, terwijl het popidool niet meer in Spotify te vinden is. Dat Tidal vele malen kleiner is dan Apple, zal ongetwijfeld meespelen in de beslissing van de commissie om de pijlen juist op de techgigant te richten.