Nieuws Actueel

Btw-verhoging kost elke Griek een maandsalaris

Van onze redactie 21 juli 2015

Image 5097395

Op de huishoudhandschoenen zit ook 23 procent, constateert Ioanna. Dochter Maria grist de bon uit haar handen. ,,Dat was altijd al zo'', zegt ze.Maandag voelden de Grieken de eerste gevolgen in hun portemonee van het akkoord dat hun regering een week geleden met de internationale geldschieters sloot. In honderd categorieën producten en diensten ging de btw omhoog. Van 6,5 naar 13 procent of - zoals in de meeste gevallen - van 13 naar 23 procent.

DuurderAlledaagse producten werden duurder, waaronder koffie, thee, suiker en vlees. Volgens schattingen kosten de belastingverhogingen een gemiddeld huishouden op jaarbasis zo'n 650 euro - voor veel Grieken een maandsalaris. Voor Theodorakopoulou is dat geen reden om andere keuzes te maken. ,,Ik heb deze producten toch nodig. Maar leuk is het niet. Alles wordt duurder en lonen en pensioenen gaan omlaag.''Anderen zijn zich nu wel bewuster van wat ze kopen. ,,Ook toiletpapier is duurder geworden,'' zegt bloemist Dimitris, terwijl hij een pak omhoog houdt. ,,Ik heb nu dit goedkopere merk genomen." Binnen in de supermarkt lopen medewerkers intussen nog eens alle prijslabels langs om te kijken of ze niets zijn vergeten.KoopkrachtIn hoeverre winkeliers en supermarkten de btw-verhogingen in hun prijzen doorberekenen is niet bekend, maar veel restauranthouders lijken er voor te kiezen zelf op te draaien voor de extra kosten. Ook zij vallen nu in het 23-procentstarief.,,Ik denk niet dat de koopkracht van de Griekse consument groot genoeg is om een prijsverhoging op te vangen'', is het formele commentaar van manager Thomas Golas van een taverne in het toeristisch centrum van Athene. Wat hij bedoelt, is dat hij bang is klanten kwijt te raken als hij zijn prijzen verhoogt.AfbetalenDe Griekse regering betaalde volgens afspraak de termijnen af van leningen bij het IMF en Europa, samen 6,8 miljard euro. De banken in het land gingen na 3 weken weer open. De beperkingen op betalingen en geldopnames blijven bijna volledig van kracht, maar de dagelijkse pinlimiet van 60 euro mogen de Grieken nu een week opsparen. Ze kunnen zo in één keer maximaal 420 euro opnemen en hoeven niet meer elke dag in de rij. Bovendien kunnen ze weer terecht bij de balie en kunnen ze weer rekeningen betalen. Dat doen Grieken traditioneel nog vaak aan het bankloket.

'Beetje normaal',,Ik heb wat rekeningen voldaan en een verzekering afgesloten,'' zegt gepensioneerde Sofia (63) als ze een filiaal van Alpha Bank verlaat. ,,Geen zaken die ik heel leuk vind om te doen natuurlijk, maar het is toch fijn dat het weer kan. Dat de banken weer open zijn, geeft het gevoel dat alles weer een beetje normaal wordt."Veel Grieken deden net als Sofia; op verschillende plaatsen in het land stonden in de ochtend rijen. 's Middags waren die al verdwenen, en ook de wachttijden bij de geldautomaten lijken tot het verleden te behoren.