Nieuws Actueel

Buch blijft Buch: 'Mooie manier om Menno voort te laten leven'

Van onze redactie 7 maart 2015

Image 4795870

Het gaat goed met haar, zegt ze. ,,Full speed ahead, zal ik maar zeggen. Ik red me heel goed, ben met mooie dingen bezig." Het was een loodzware periode voor Nicole Buch, die in juli echtgenoot Menno Buch verloor aan kanker. 16 jaar leefde en werkte ze samen met de man die bekend werd van controversiële series als Seks voor de Buch, Hoe hoort het eigenlijk (samen met Theo van Gogh) en Buch, burgers & buitenlui.

Buch in de bajes De laatste jaren stonden voor hen samen in het teken van Buch in de bajes, de baanbrekende documentairereeks, waarin Menno Buch een inkijkje gaf in het gevangenisleven. Zij hoefde dan ook geen minuut na te denken toen de RTL-directie haar vroeg met de serie door te gaan. "Voor mij is dit een heel specifieke manier om Menno voort te laten leven. Op het moment dat mensen mij zien, zien ze hem ook. Dat vind ik belangrijk, het is mijn motivatie. Hij is er niet meer, maar toch is hij er nog steeds. Ik put behoorlijk veel kracht uit het maken van dit programma, krijg er enorm veel energie van. Buch is een merk dat we door de jaren heen hebben opgebouwd. Ik heb nog zo veel Buchverhalen te vertellen."

Nicole Buch was 'enorm geraakt' door het respect dat haar werd betoond in de gevangenis die in deze serie centraal staat, de Penitentiaire Inrichting (PI) Rotterdam. Een stadsgevangenis waar zo'n 500 gedetineerden zijn gehuisvest en circa 470 medewerkers actief zijn. Met een aantal bijzondere afdelingen, zoals de TA (Terroristenafdeling) en de BPG (Beheersproblematische Gedetineerden). "De eerste weken was het alleen maar: 'Mevrouw Nicole, gecondoleerd'. De zwaarste criminelen kwamen naar me toe om me de hand te schudden. Ze klopten op hun hart, gecondoleerd, geweldig dat je dit gaat doen. Het respect voor mij en Menno vond ik wel het meest bijzondere."