Nieuws Actueel

Buisman biedt werkgelegenheid aan tapijtleggers die als zzp'ers voor de outlet kunnen werken

Van onze redactie 21 september 2015

Jan Buisman en zoon Jordy Carlo ter Ellen

Het verhaal van Jan Buisman en zijn zoon Jordy (20) is een apart verhaal. Jan runt al meer dan veertig jaar zijn eigen eenmansbedrijf en maakt lange dagen. Hij levert tapijten door het hele land en zegt niet met anderen te willen concurreren, in die zin dat hij een vaste prijs heeft en niet onder de prijs van anderen wil gaan zitten. 'God beschermt mij', zegt de gelovige Buisman.

Handen vol "Mijn vader had ook een tapijtenzaak", vertelt hij. "Maar ik had andere ideeën dan hij. Ik wilde me specialiseren en bijvoorbeeld geen gordijnen meer gaan verkopen, zoals mijn vader deed. Dan ben je te veel afhankelijk van anderen. Ik heb mijn handen al vol aan het volgen van trends en de ontwikkeling van prijzen op het gebied van laminaat, tapijten, vinyl en PVC."

Kind aan huis Al als jongeman was hij kind aan huis bij de tapijtfabrikanten onder meer in Genemuiden. "Ik ken de fabrikanten en zij kennen mij." Elke week gaat hij er naar toe om te kijken of er interessante restpartijen te koop liggen. "Er komt bijna elke week iets nieuws op de markt, maar dan is nog niet gezegd of dat aanslaat bij het publiek. Maar ik durf wel te kopen", aldus Buisman die zegt goed in te kunnen schatten wat de consument wil hebben en wat niet.

Grote hal Buisman heeft al lange tijd een grote hal in gebruik aan de Haarkampsweg in Wierden, bij de verkeerslichten waar de snelweg A35 over enkele jaren wordt doorgetrokken richting Nijverdal. Daar heeft hij zo'n 600 rollen tapijt opgeslagen. "Ik verkoop de rollen die bovenop liggen makkelijker dan de rollen die eronder liggen", zegt hij lachend, waarmee hij schetst dat die hal veel te klein is geworden. Daarom was hij op zoek naar een grote ruimte en die vond hij aan de Rijssensestraat waar de voormalige hal van de Wierdense Houthandel al een jaar leeg stond. "Ik beschik hier over 2.000 vierkante meter ruimte", vertelt Buisman die pas sinds kort samenwerkt met zijn zoon Jordy, die het vwo-diploma op zak heeft en wellicht te zijner tijd de zaak overneemt.

Buisman wil in de nieuwe hal wanden laten plaatsen en een verkoopruimte inrichten die hij kan verwarmen. "Over een half jaar kan die klaar zijn, want het werk moet wel gewoon door blijven gaan." Hij verkoopt het materiaal door mond-tot- mondreclame, via Marktplaats en via de site Werkspot. "Sinds kort kunnen zzp'ers zich bij mij aanmelden om tapijt bij mensen te leggen. Als zij goed werk leveren schakel ik ze vaker in."

Stunten met prijzenBuisman stunt met prijzen. Hij zegt voor 500 euro tapijt voor een heel huis te kunnen leveren, zonder de trap mee te tellen. "Voor iedereen kan ik vloerbedekking leveren. Maar dan moet je wel concessies kunnen doen bijvoorbeeld op kleur. Maar de kwaliteit die ik lever is gegarandeerd goed. Ik weet precies hoe lang het materiaal meegaat."

Jan Buisman en zijn zoon Jordy beginnen in de panden van de voormalige Wierdense houtonderneming als nieuwe uitdaging de outlet in tapijt. Foto: Carlo ter Ellen