Nieuws Actueel

Buitenlandse student is werkslaaf

Rik Nizet 25 augustus 2014

Valsheid in geschrifte, onderbetaling, mensen laten werken terwijl ze geen tewerkstellingsvergunning hebben. Dat soort overtredingen kwam de Inspectie SZW (de vroegere Arbeidsinspectie) afgelopen jaar tegen bij de controle van werkgevers die buitenlandse studenten in dienst hadden. In totaal zijn vorig jaar 75 boetes uitgedeeld, goed voor ruim 900.000 euro. Dat meldde de inspectie maandag.

Buitenlandse studenten mogen in Nederland wel werken, maar moeten dan aan een aantal regels voldoen. Ze mogen bijvoorbeeld niet meer dan 10 uur per week werken (in de zomer mag dat dan weer wel), en de werkgever moet een tewerkstellingsvergunning hebben. Bij controles stuitte de inspectie op 83 studenten die zonder een dergelijke vergunning aan het werk waren of die meer werkten dan toegestaan. In meer dan een derde van de gevallen ging het om Chinese studenten.

RegelsDeze regels gelden overigens alleen voor een specifieke groep studenten: mensen die niet afkomstig zijn uit Zwitserland, Bulgarije, Roemenië of de Europese Economische Ruimte (EER). Daaronder vallen alle landen van de EU, Liechtenstein, Noorwegen en IJsland.