Nieuws Actueel

Bundesbank: Duitsland profiteert van goedkope olie

Martijn Vervest 19 januari 2015

De Duitse economie zal de komende tijd veel voordeel hebben van de sterk gedaalde olieprijzen. Dat schrijft de Duitse centrale bank in zijn maandag gepubliceerde maandrapport.

Olieprijs blijft dalen Lage olieprijs stimuleert economie Afzetprijzen industrie dalen verder Saudi-Arabië in het rood door olierpijs Olie is nu bijna gratis

In december voorspelde de Bundesbank voor dit jaar een groei met 1 procent en 1,6 procent in 2016. Maar in die verwachtingen is een groot deel van de sterk gedaalde olieprijs niet verwerkt. Volgens de Bundesbank zijn er duidelijke mogelijkheden voor een opwaartse bijstelling van die prognoses. Door de goedkope olie houden huishoudens en bedrijven meer geld over voor andere zaken, wat gunstig is voor de economie.

De Bundesbank stelde verder dat de inflatie de komende tijd zeer laag zal blijven en dat er een kans bestaat dat de consumentenprijzen op een gegeven moment gaan dalen. In december bedroeg de inflatie in Duitsland slechts 0,1 procent op jaarbasis, het laagste niveau in vijf jaar.