Nieuws Actueel

Burgemeester Hengelo: Alles geprobeerd om reis Syrië te voorkomen

Van onze redactie 25 maart 2015

Image 4824606

Dat heeft burgemeester Sander Schelberg van Hengelo woensdag gezegd.

Volgens Schelberg waren er signalen dat de 24-jarige vrouw radicaler werd. ,,We hebben er bovenop gezeten: wat is er aan de hand en wat is ze van plan?'', aldus de burgemeester. Daarbij waren onder meer de gemeente, gezinscoaches en de politie betrokken.

Volgens de burgemeester kwam een WhatsApp-bericht van Hasna aan klasgenoten dat ze naar Syrië was vertrokken als ,,donderslag bij heldere hemel''. ,,Er waren juist signalen dat ze niet zou gaan'', aldus Schelberg.

Paspoort Hoewel de mogelijkheid bestaat om het paspoort in te trekken van mensen die naar het oorlogsgebied willen reizen, is dat in het geval van Hasna niet gebeurd. Dit omdat er signalen waren dat ze niet zou vertrekken. Schelberg wijst erop dat intrekken van een paspoort ook niet betekent dat ze niet had kunnen vertrekken. ,,Als ze willen gaan, dan kunnen ze dat doen met bijvoorbeeld een vervalst paspoort.''

Hard bewijs dat ze haar zoontje, die veel zorg nodig heeft, heeft meegenomen is er overigens niet. Maar volgens de burgemeester is het jongetje ,,nergens'' en weet ook de bezorgde vader van Hasna niet waar zijn kleinzoon anders kan zijn.

Omdat bekend is dat Hasna erg begaan is met de zorg voor haar zoontje, ligt het volgens burgemeester Schelberg voor de hand dat zij het jongetje heeft meegenomen. Voor de bezorgde achterblijvers is ondersteuning, benadrukt de burgemeester.