Nieuws Actueel

Burgemeester Nijmegen reikt lintjes dag te vroeg uit

Van onze redactie 24 april 2015

Image 1565161

"De directeur van de Kanselarij heeft de burgemeester laten weten dat dit niet de bedoeling is." Bruls trekt zich niets aan van de vermaning.

'Niet van de traditie afwijken' "Normaliter worden alle lintjes vóór 12.00 uur uitgereikt op de dag die daarvoor jaarlijks wordt vastgesteld door het ministerie van Binnenlandse Zaken in samenwerking met de Kanselarij", aldus een woordvoerster. "Dat is de feestelijke dag die we hiervoor hebben afgesproken. Vrijwel altijd is dat de laatste werkdag vóór Koningsdag. Het is niet de bedoeling dat we van die traditie afwijken."

Tijdgebrek Burgemeester Bruls zegt dat hij door tijdgebrek 2 dagen nodig heeft. "In Nijmegen worden dit jaar 17 lintjes uitgereikt, vorig jaar waren dit er 27. Het is praktisch niet te realiseren om alle lintjes te overhandigen op 1 ochtend als je, zoals ik, persoonlijk naar de mensen toe wil", aldus zijn woordvoerder.

Geen ceremonie op stadhuis​Nijmegen houdt geen ceremonie op het stadhuis. Bruls hecht sterk aan een uitreiking in persoonlijke sfeer. Om logistieke redenen is dat niet binnen een dagdeel te realiseren.

'Niets in de wet' Hoewel sommige gemeenten ook 's middags nog onderscheidingen uitreiken, is 12.00 uur vrijdagmiddag officieel het laatste moment voor een lintje. Volgens de woordvoerster is het tijdstip van de uitreiking nooit een discussiepunt geweest. "Maar er staat niets over in de wet. We kunnen de burgemeester niet verbieden al op donderdagavond de lintjes uit te reiken."