Nieuws Actueel

Busschers Staalwerken buigt en walst met gemak

HAAKSBERGEN - Ze zouden het van de daken mogen schreeuwen dat ze heel mooie dingen maken, maar dat doen ze niet bij Busschers Staalwerken BV. Bescheidenheid siert de mens en dat geldt zeker voor dit familiebedrijf. Zoals de voetballer met z’n benen spreekt, zo spreken ze bij Busschers met de projecten die de fabriekshal verlaten.

Van onze redactie 9 november 2015

Busschers Staalwerken Ronald Giesen Rianne Busschers Jarno Busschers Carloter Ellen

Het bedrijf is een topspeler in het zwaardere staalwerk en daarnaast onder meer gespecialiseerd in de recyclingtechniek. Alles komt uit eigen koker, van de eigen tekentafels en wordt op de eigen - veelal kolossale - machinerie vervaardigd.

WalsenDirecteur Jarno Busschers (38) geeft een rondleiding door de immense fabriekshal en bijbehorende kantoren. Hier worden tot centimeters dikke staalplaten gewalst door machines die vele tonnen kunnen wegduwen. Plaat- en profielwalsen kunnen diverse metalen als staal, rvs, slijtvaste stalen (Raex, Dillidur, Hardox) en aluminium in alle gewenste vormen buigen en walsen als toeleveranties voor apparaten- en machinebouwers en voor eigen producten voor onder meer de recyclingtechniek. De gewalste producten vinden, meestal in kleine series, hun weg naar onder andere apparaten- en machinebouwers, constructiebedrijven, metaaltoeleveranciers en architectuur.

Specialiteit,,Het walsen en buigen van plaatwerk en profielen is wel één van onze specialiteiten, naast de machinebouw voor recycling processen”, zegt Busschers. Hij toont de cilinder met ruim een meter doorsnede voor een trommelzeef. En er staat een zogeheten windshifter in aanbouw als onderdeel van een sorteermachine.

,,En deze gebogen profielen zijn leuningen voor een noodtrap. Onze technische tekenaars werken met 3D tekentechnieken en de vakmensen hier in de hal realiseren een kan- en-klaarproduct dat zonder verdere bewerking door de klant kan worden gebruikt.”

FinanciënRianne Busschers, de jongere zus van Jarno, beheert de financiële zaken. Ze pakt er een tekening bij van een molecuulachtig gevaarte dat in werkelijkheid bijna 4 meter hoog wordt. ,,Dit maken we in samenwerking met kunstenares Bianca Leusink en verschillende afdelingen van de UT voor het grote Amsterdam Light Festival, dat op 28 november begint”, vertelt Rianne Busschers. „Tussen deze metalen verbindingsstukken, die net als bij een oude leren voetbal als vijfhoeken en zeshoeken aan elkaar worden bevestigd, worden doeken van de kunstenares gespannen. Onder grote schijnwerpers krijg je dan spectaculaire kleureffecten van een grote, gekleurde ronde bol op een ponton in de Amsterdamse grachten.”

Jarno: „Dit is een leuke uitdaging waaraan we graag meewerken. Het is goed voor de exposure van Busschers Staalwerken. We doen verder eigenlijk nauwelijks aan reclame-uitingen of andere promotionele activiteiten.”

VolkswagenDe ronde profielen in een hypermoderne showroom van VW in Wolfsburg zijn ook afkomstig van Busschers. Het is klein werk vergeleken bij de grote sorteerinstallaties die hier worden gebouwd. Grondlegger wijlen Alfons Busschers was altijd bezig met zoeken naar nieuwe oplossingen. In 1973 begon hij het bedrijf, Busschers senior overleed in 2004. Zijn portret hangt nog steeds in de entree.

„Met name in de recyclingtechniek zijn er nog slagen te maken. Afval scheiden is actueel. Het uiteindelijke doel is alle verschillende stoffen van elkaar te scheiden, waarvan vervolgens zoveel mogelijk kan worden hergebruikt. Daar zijn we voortdurend mee bezig. Wat we uitvinden maken we ook zelf. Op verschillende types sorteermachines zitten octrooien. Made in Haaksbergen”, klinkt het met gepaste trots.

Foto: Ronald Giesen, Rianne Busschers en Jarno Busschers van familiebedrijf Busschers Staalwerken. (Carlo ter Ellen)