Nieuws Actueel

Buurtzorg komt met zorgverzekering

ALMELO - Ondernemer Jos de Blok uit Almelo begint een eigen zorgverzekering. De oprichter van Buurtzorg Nederland, de snelst groeiende zorgverlener in ons land, gaat de concurrentie aan met grote zorgverzekeraars als Menzis. Hij presenteert zijn plan op 3 december. Dan begint ook de publiekscampagne. In 2017 gaat hij de markt op met de nieuwe zorgverzekering die de naam ‘Zorgeloos’ krijgt.

Van onze redactie 12 november 2015

Jos de Blok Buurtzorg Emiel Muijderman 1

Bij de bestaande zorgverzekeraars gaat het vooral om de commercie, vindt De Blok. „Alles draait om de kosten. Er wordt enorm veel geld uitgegeven aan dure commercials. Men stelt steeds meer eisen, die niets met zorgverlening te maken hebben. Elk jaar zijn we druk met aanbestedingen, die een enorme papierwinkel opleveren. Het is echt onzinnig. Het kan menselijker, beter en goedkoper. Wij richten ons op de kerntaak. Dat is het verlenen van zorg.”

Eén polisDoel is, aldus Jos de Blok, dat er één polis komt. Mensen betalen hetzelfde, maar krijgen een grote keuzevrijheid. Patiënten krijgen bij de nieuwe zorgverzekeraar een grote stem en dat is dan geen wassen neus, zoals bij de bestaande zorgverzekeraars, zegt De Blok stellig vanuit Oxford in Engeland, waar hij zojuist een presentatie heeft gegeven.

Aparte organisatieDe nieuwe zorgverzekering, die in een aparte organisatie wordt ondergebracht, is een initiatief van Buurtzorg en een aantal mensen dat eveneens kritiek heeft op de huidige zorgverzekeraars. Dat zijn onder meer Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde en oprichter van Urgenda en Nederland Kantelt en econoom Marcel Canoy. Om een zorgverzekering te kunnen beginnen, is toestemming nodig van de Nederlandse Zorgautoriteit en is een startkapitaal gewenst. De Blok verwacht 100.000 mensen enthousiast te kunnen maken voor ‘Zorgeloos’.

WijkverpleegkundigeJos de Blok was ooit zelf wijkverpleegkundige. Sinds 2006 is hij de baas van Buurtzorg Nederland. Hij begon met vier medewerkers, nu zijn het er bijna 10.000 die 70.000 mensen in het hele land wijkverpleging bieden. Het bedrijf heeft een omzet van 300 miljoen euro. De teams van wijkverpleegkundigen werken helemaal zelfstandig. Deze week is De Blok in Engeland, waar hij presentaties geeft over de werkwijze van Buurtzorg.

Foto: Emiel Muijderman