Nieuws Actueel

BV Nederland niet meer op roze wolk

Bram de Vrind 24 april 2014

Het enthousiasme van de BV Nederland over de economie is deze maand getemperd. De stemming van de ondernemers in de Nederlandse industrie is in april verslechterd. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Lees ook:

Consumptie opnieuw gedaald Bijna overal krimp, maar niet in...

De index waarmee het statistiekbureau het producentenvertrouwen meet, ging deze maand omlaag naar 0,3. Dat betekent dat er nog maar iets meer optimisten dan pessimisten zijn. In maart kwam de vertrouwensindex uit op een stand van 1,1. Dat was de hoogste stand sinds de zomer van 2011.

VoorradenDe verslechtering in april komt vooral doordat de ondernemers wat minder positief zijn over hun voorraden. De verwachtingen over de productie in de komende drie maanden en het oordeel over de orderpositie lieten ook een kleine verslechtering zien, aldus het CBS.

BezettingsgraadDe bezettingsgraad van de industrie stijgt inmiddels wel al vier kwartalen op rij. Deze maand benutte de Nederlandse industrie 80,2 procent van de beschikbare productiecapaciteit. In april vorig jaar bereikte de bezettingsgraad met 75,6 procent het laagste punt in vier jaar.