Nieuws Actueel

Café Miets in Albergen kwam klap niet te boven

Van onze redactie 21 oktober 2015

Spaarpot thinkstock

Mensen mogen er van vinden wat ze willen, de afsluiting van de doorgaande Ootmarsumseweg in Albergen waaraan café/cafetaria Miets is gelegen, is dé reden dat de zaak dicht is. Dat zegt uitbater Arjan Rosink (35). De zaak kondigde de sluiting vorige week aan op de eigen Facebookpagina. Rosink was toen onbereikbaar voor commentaar. „Ik wilde het nieuws eerst even bij iedereen laten bezinken, voor ik met de media wilde praten”, zegt hij nu.

ImpactHij vertelt hoe groot de impact is geweest van de afsluiting van de N349, de Ootmarsumseweg, op zijn bedrijf. „De weg lag er drie maanden uit. In de zomer. Terwijl ik het normaal gesproken van de zomermaanden moet hebben. Normaliter komen hier per dag 4.500 auto’s langs. Daar haal ik 60 tot 70 procent van m’n inkomen vandaan. Voorbijgangers stoppen in de zomer bijvoorbeeld voor een ijsje. Nu zag je niet één auto. En dan heb ik het nog niet eens over fietsers die hier normaliter ook langskomen. Mensen die vinden dat dit een gemakkelijk excuus is, die begrijp ik. Maar het is helaas de waarheid.”

InvesteringHet mislopen van de inkomsten in de zomer is voor Miets een tegenslag geweest die de horecazaak niet meer te boven is gekomen. Rosink: „Ik zat tweeënhalf jaar op de zaak. De eerste twee jaar heb ik veel geïnvesteerd. Bijvoorbeeld in het terras en in een ijsmachine. Dat zijn behoorlijke kostenposten. Ik had geen reserves om deze klap op te vangen. Collega-ondernemers zeggen dat de wegafsluiting er ook bij hen in heeft gehakt. Maar dat zijn veelal mensen die al jaren bezig zijn. De meesten van hen hebben wel wat reserves. Ik had die niet.” Hij wist dat de weg er een tijdje uit zou liggen. „Maar dat het zó’n impact op Albergen zou hebben...” De provincie Overijssel, die de weg onder handen nam, neemt hij niets kwalijk. „Ik ben niet boos op de provincie, die heeft alles netjes op tijd afgerond. Ik ga daar geen claim neerleggen.”

FaillissementRosink vroeg zelf het faillissement aan, dat vorige week daadwerkelijk is uitgesproken. „Ik deed veel zaken met kleine partijen en wilde niet dat ik hen mee zou nemen in mijn val. De curator kijkt of de schuldeisers betaald kunnen worden. Ik heb goede hoop dat dat goed gaat komen.”

Volgens curator Gerrit Beekman van Daniëls Huisman Advocaten in Almelo is de schuldenlast, afgaande op gegevens die Rosink heeft aangeleverd, 75.000 euro. Beekman zoekt nog uit hoe hoog de schuld exact is. Geld claimen bij de provincie is volgens hem moeilijk en heeft op dit moment geen prioriteit. Rosink, die voorheen in loondienst bij Miets werkte, is niet de eigenaar van het pand. Hij huurde het naar eigen zeggen van een groep bedrijven. Voorlopig blijft Rosink bij de zaak wonen. Of er zicht is op een doorstart onder iemand anders, is nog onbekend.