Nieuws Actueel

CallMonkey helpt jaaromzet realiseren

Van onze redactie 19 januari 2016

Appcallmonkey1065

Voor veel ondernemers blijft het elk jaar koffiedik kijken wat de jaaromzet gaat worden. Een vreemde gewaarwording zegt John Wierda van Blue Inkt uit Sneek in een interview met de Leeuwarder Courant. Daarom ontwikkelde hij de nieuwe app CallMonkey.

De app moet helderheid scheppen in de prestaties van de ondernemer. “Het is niet meer dan logica en statistiek die je slim moet toepassen”, zegt Wierda. CallMonkey is sinds oktober 2015 operationeel. Ondernemers zetten in de een omzetdoel vast en de app helpt dit doel te bereiken.

Eerst wordt gekeken naar bestaande klanten en de omzet die zij genereren. Daarnaast geeft de app inzicht in nieuwe omzetbronnen en hoeveel daarvan binnengehaald moeten worden. “Stel ik wil 200.000 euro extra omzetten”, zegt Wierda. “Ik weet dat ik per order 10.000 euro verdien. Dan moet ik twintig nieuwe orders binnenhalen om dat doel te bereiken. Je moet ook naar je verkopers kijken. Als zij bij het benaderen van iedere honderd nieuwe klanten vier binnenhalen, betekent dat dus dat ik vijfhonderd klanten moet benaderen om die twintig orders binnen te halen.”

Wanneer de gebruiker het huidige klanten bestand heeft ingevuld in de applicatie, maakt het programma een match met de database van de Kamer van Koophandel.Het is de bedoeling dat de gebruiker actief de geselecteerde bedrijven gaat benaderen. Dit is belangrijk volgens Wierda. “Er zijn veel tools, vooral voor marketing. Maar die zijn vaak passief. Terwijl er maar een heel klein percentage van je klanten vanzelf aan komt vliegen.”

Nadat het eerste contact is gemaakt, wordt iedere vervolgstap opgenomen in CallMonkey. Zo houdt het systeem bijvoorbeeld bij of een bedrijf interesse had, of wanneer een contract afloopt. “Als een bedrijf bijvoorbeeld nog drie jaar een contract met een ander heeft, krijgt de verkoper over 2,5 jaar een seintje om weer eens te bellen. Ondertussen heeft het systeem bijgehouden of die potentiële klant de website bekeken heeft en zijn er opnamen en notities van eerdere gesprekken. Je weet als verkoper dan hoe je je verhaal het beste kan insteken.”

Tijd om af te dwalen van het jaardoel is er niet. Wekelijks stuurt de applicatie een uitdraai naar de baas, met daarin de tussenstand. “Verkopers mogen zich graag verschuilen. Het zijn goede praters dus ze draaien het altijd wel in hun voordeel. Maar de baas krijgt iedere week een uitdraai waarin hij kan zien hoe het er voor staat met het behalen van het omzetdoel. Net zoals de boekhouder laat weten welke facturen de deur uit zijn en welke niet”, aldus Wierda tegen de Leeuwarder Courant.