Nieuws Actueel

Camera op dashboard verovert Nederland

Van onze redactie 11 november 2014

Het is niet voor niets dat de politie vorige week - voor het eerst - een oproep heeft gedaan om dashcambeelden in te sturen. Dat gebeurde na een woningoverval in Welsum.

Oplossen misdrijven De Ronde verwacht dat dashcambeelden in de toekomst op grotere schaal ingezet zullen worden bij het oplossen van misdrijven. "Zo'n cameraatje koop je voor een paar tientjes. Over een paar jaar worden ze misschien wel standaard ingebouwd in nieuwe auto's."

In Nederland is filmen met een dashcam legaal. Wie beelden op internet zet, moet personen en kentekens wel onherkenbaar maken. In landen als Oostenrijk en Portugal is de dashcam verboden: boetes kunnen daar oplopen tot duizenden euro's.

Hoeveel Nederlanders op dit moment precies rondrijden met een dashcam, is onduidelijk. Zowel verkopers als verzekeraars zeggen dat de cameraatjes immens populair zijn. "Een compleet nieuwe bron van bewijsmateriaal", vertelt Kim Smulders van autoverzekeraar Interpolis. "Bij schademeldingen krijgen wij de laatste tijd steeds vaker videobeelden van dashcams doorgestuurd."

Landelijk debat De ANWB pleit voor een landelijk debat over het nut van de dashcams. "Nu doet de politie nog netjes een oproep om dashcambeelden in sturen", licht Vonk toe. "Maar straks nemen ze een dashcam na een ongeluk misschien wel meteen in beslag. Beelden kunnen natuurlijk ook nadelig uitpakken voor de eigenaar."

Video: De Belgische Jasmien Claeys knalde vol op een stilstaande vrachtwagen en werd vervolgens geramd door een achteropkomende truck. De dashcamvideo van het ongeluk is bijna 550.000 keer bekeken op YouTube. (schokkende beelden)