Nieuws Actueel

Camerasysteem bespeurt kindermisbruik

Caroline Spilt 2 juli 2015

Camera kinderdagverblijf groot

Donderdagavond wordt het slimme camerasysteem ‘Kompletigo’ voor het eerst in gebruik genomen. Het systeem moet ervoor gaan zorgen dat kindermisbruik sneller wordt gedetecteerd. De slimme software analyseert alle camerabeelden uit het dagverblijf en speurt naar onregelmatigheden. Thuishuis de Speelhoek uit Munnekeburen is de eerste in Nederland waar dit wereldwijd unieke camerasysteem wordt geïnstalleerd.

“De computer analyseert alle camerabeelden uit het kinderdagverblijf,” zegt Joris Bijvoets, directeur van Justitia Digitalis, het bedrijf achter Kompletigo. “Er komen pas mensenogen aan te pas als het systeem een afwijking in gedrag ziet.”

Om die afwijking te herkennen, moet het systeem eerst leren wat de normale routines zijn binnen een dagverblijf. “Een begeleider die een zeer vieze luier verschoont, moet niet ineens verdacht worden binnen ons systeem. Kompletigo moet dus eerst leren dat deze uitschieters normaal zijn.” Na een leerperiode van zes weken kan het systeem deze routines herkennen.

Onvoldoende toezichtNadat het kindermisbruik door Robert M. bij Het Hofnarretje aan het licht kwam, zijn er maatregelen getroffen. Een voorbeeld daarvan is het vierogenprincipe: er moeten altijd twee medewerkers aanwezig zijn. In de praktijk blijkt het principe lastig na te leven. In 77% van de gevallen moet de controlerende collega ook zelf werken. (dit blijkt uit onderzoek van AbvoKabo FNV en RTL Nieuws) Het slimme systeem Kompletigo zorgt ervoor dat het toezicht wel goed wordt uitgevoerd.

PrivacyDe camerabeelden worden onherkenbaar (gescrambled) opgeslagen in een digitale kluis. Als het systeem een onregelmatigheid ziet, dan wordt het onherkenbare fragment uit de kluis gehaald door een onderzoeker van Justitia Digitalis. De beelden worden dan onderzocht. Bij twijfel over de aard van het gedrag wordt een second opinion gevraagd aan Hoffmann Bedrijfsrecherche. De camerabeelden worden in geen enkel geval getoond aan ouders, werknemers of directie van het dagverblijf.