Nieuws Actueel

Cao-lonen in de lift

Rik Nizet 12 februari 2014

1,4 procent is de gemiddelde loonstijging die werkgevers en werknemers vorig jaar bij cao-overleg overeenkwamen. In totaal werden 462 cao's afgesloten. Dat meldde werkgeversvereniging AWVN woensdag.

AWVN stelt vast dat de economische recessie vorig jaar hard heeft toegeslagen in het cao-overleg 2013. Dat blijkt volgens de organisatie onder meer uit het grote aantal cao's (13 procent) waarin geen loonsverhoging is afgesproken. Dat gaat in totaal om een half miljoen werknemers ofwel één op de vijf werknemers die onder een cao vallen.

Cao’s met een nullijn zijn vooral te vinden in de zakelijke dienstverlening, de financiële dienstverlening en sectoren als de zorg. Dergelijke sectoren zijn vooral op binnenlandse markten gericht en ondervinden de effecten van het bezuinigingsbeleid van de overheid en het terughoudende gedrag van de Nederlandse consument, aldus AWVN.

In exportgerichte sectoren, en vooral in de industrie, gaat het economische over het algemeen beter. Dat vertaalde zich in 2013 in hogere afgesproken loonstijgingen, vaak rond 2 procent.

AWVN verwacht dat het cao-overleg ook dit jaar, waarin circa 450 cao's voor bijna 3 miljoen werknemers moeten worden afgesloten, in het teken zal staan van onzekerheid over de economie.