Nieuws Actueel

CapelleXL: 'We willen de allerbeste worden'

Kantoren krijgen een nieuwe functie, vers asfalt verschijnt in de straten en tussen de winkels en andere bedrijven wordt het steeds groener. CapelleXL is duidelijk in ontwikkeling, meldt het AD. De ondernemers beseffen dat ze ambitieus moeten zijn om klanten te blijven trekken. "We willen de beste zijn."

Carel van der Velden | Foto: Frank de Roo 14 maart 2016

Capelle XL Verbouwing

Stilstand is achteruitgang. Van die oude wijsheid lijken ze op CapelleXL goed doordrongen te zijn. Deze week stemde een grote meerderheid van de ondernemers op het bedrijventerrein langs de Hoofdweg in met de voortzetting van een ambitieus investeringsprogramma in het gebied.

In samenspraak met de gemeente Capelle aan den IJssel wordt de komende 5 jaar opnieuw flink geïnvesteerd. De 180 ondernemingen betalen jaarlijks een extra bedrag dat varieert van 50 tot 8000 euro.

De gemeente gebruikt de opslag op de onroerendezaakbelasting om het gebied aantrekkelijker en veiliger te maken. Ook investeert de gemeente vanuit eigen middelen extra in het gebied. Dit is mogelijk dankzij BIZ, de Bedrijven Investeringszone.

Resultaten zijn er volop. De duurzame en gestructureerde aanpak van het groen in het gebied heeft er zelfs toe bijdragen dat Capelle is uitgeroepen tot de groenste gemeente van Nederland.

GlasvezelnetOok beschikt het gebied sinds kort over een hypermodern camerabeveiligingssysteem. Dankzij het glasvezelnetwerk kunnen individuele bedrijven met een relatief bescheiden extra investering ook het eigen bedrijf op het beveiligingsnetwerk aantakken.

De investeringen zijn bouwstenen die CapelleXL toekomstbestendig moeten maken, zegt René de Blok. Behalve directeur van woninginrichter De Zuiderster is de ondernemer ook voorzitter van CapelleXL. Deze vereniging behartigt de belangen van 180 bedrijven in het gebied. Aan de Hoofdweg en omgeving bieden ze werkgelegenheid aan zo'n 8000 mensen.

De Blok plaatst de investeringen graag in historisch perspectief. "De basis van dit gebied vormt de woonboulevard", zegt De Blok.

De sector wonen is ook elders op CapelleXL goed vertegenwooordigd. Zoals bij voorbeeld aan de Hoofdweg, waar De Zuiderster inmiddels ook al een jaar of 30 is gevestigd. "Samen met Alexandrium vormen wij de vierkante kilometer met de grootste concentratie woonwinkels van Europa. Het Capelse gedeelte is echter één van de eerste woonboulevards van Nederland, terwijl je in Alexandrium de zesde generatie vindt."

Actie nodigDe ondernemers bedachten dat er actie nodig is om de toekomst aan te kunnen. De ontwikkeling wordt gesteund door de overheid. In totaal werd de afgelopen jaren 9 miljoen euro geïnvesteerd. Het geld werd onder meer gebruikt voor de infrastructuur, het groen en het parkeerbeleid. Zo werden aan de Kanaalweg bomen ingepakt in sierlijke plantenbakken in megaformaat.

Ook kwam er een gevelfonds, waardoor diverse bedrijfsgebouwen inmiddels weer als nieuw ogen.

De investeringen dienen uiteraard om klanten te behouden en nieuwe investeringen uit te lokken. De Blok: "Behalve winkels hebben we hier productiebedrijven, kantoren, sportscholen en opslagloodsen. De komende jaren hopen we vooral ook op leisure, bedrijven die er voor zorgen dat mensen graag in dit gebied verblijven. Je kunt denken aan een bowlingbaan, of nieuwe horecabedrijjven. Daar is ook al sprake van."

De komende tijd wordt het vizier gericht op het deelgebied waar het allemaal begon: in het zogenoemde Vak A, de plek waar in 1991 de meubelboulevard verrees.

RondwegOp veel bezoekers maakt de straat met winkels als Woonstore, Leen Bakker, Sanisale, Kwantum en Karwei nu een rommelige en verwaarloosde indruk. Maar daar komt snel verandering in, met vers groen, nieuwe bestrating en een logischer indeling van de parkeerplaatsen. Ook heeft de gemeente grond gekocht, waardoor de doodlopende straat kan worden gepromoveerd tot rondweg. "Als we niks zouden doen, was de woonboulevard wellicht afgestorven", zegt De Blok. "Dat is elders in Nederland diverse keren gebeurd. De verandering van woonboulevard naar winkelboulevard is logisch. Klanten willen nu meer diversiteit."

Wethouder Eric Faassen (economische zaken, VVD) steunt de ontwikkelingen van harte. "Het initatief is door de ondernemers zelf genomen. Ik vind het heel knap dat ze dit zelf hebben opgepakt. De ondernemers doen dit in hun vrije tijd. Samen kom je echt verder."

De jarenlange investeringen zouden in 2019 moeten uitmonden in de titel 'beste bedrijventerrein van Nederland'. Een jury kijkt bij die verkiezing naar de waarde van het park, de samenwerking, het voorzieningenniveau en de klanttevredenheid. "Een prachtig streven", vindt Faassen.