Nieuws Actueel

Carintreggeland opent 'Huis van de Toekomst' voor chronisch zieken in Hengelo

Van onze redactie 15 mei 2015

Huis toekomst robin hilberink

„Het is onze experimenteerwoning”, zegt Jos Geesken, leider van het project en informatiemanager van de instelling.

GeselecteerdUit de groepen kwetsbare ouderen en chronisch zieken worden deelnemers geselecteerd die twee maanden lang gratis in de woning mogen verblijven. Zij houden een logboek bij over hun ervaringen. „Zo kunnen we zien waar zij veel profijt van hebben.” Carint heeft ‘enkele tonnen’ geïnvesteerd in het project. „We zochten naar financieringsmogelijkheden, maar er bleken geen potjes voor. Nu betalen we het zelf.”

AanvallenDe eerste bewoner is de 21-jarige Kevin Noppers uit Almelo. Hij geldt als chronisch ziek, maar daarover wil hij niet te veel uitweiden. Wel zegt hij dat ie sinds december ‘zeker vijftig tot zestig aanvallen heeft gehad van zuurstoftekort’. Vijf tot tien keer raakt hij bewusteloos. In zijn appartement in Almelo heeft hij personenalarmering, maar soms is de aanval snel en kan hij de knop niet meer indrukken.

Veilig„Hier zien ze gelijk, door de camera’s, die mij volgen, of ik beweeg of niet. Indien nodig wordt er snel hulp ingeschakeld. Ik voel me veilig hier. Ik hoef niet bang te zijn dat ik uren bewusteloos op de grond blijf liggen. Als ik niet reageer op een oproep, komt er direct hulpverlening.”