Nieuws Actueel

Carlsberg verwacht krimp Russische biermarkt

Rik Nizet 7 mei 2014

Carlsberg verwacht dat de vraag naar bier in Rusland dit jaar met circa 5 procent afneemt. Dat stelde de Deense brouwer woensdag bij de presentatie van zijn eerstekwartaalcijfers. In februari ging Carlsberg, de op drie na grootste brouwer ter wereld, nog uit van een geringere krimp in het land.

Volgens Carlsberg heeft de ,,onzekere situatie'' in Oost-Europa een negatief effect gehad op de economische ontwikkeling en het consumentenvertrouwen in de regio. De operationele winst van het Deense bedrijf werd onder meer fors geraakt door een verslechterde ruilverhouding met de Russische roebel. Het negatieve valuta-effect zal dit jaar groter zijn dan eerder werd aangenomen, aldus de onderneming.

De omzet steeg tot 12,9 miljard kroon (1,7 miljard euro) van 12,7 miljard kroon een jaar eerder, terwijl de operationele winst daalde van 628 miljoen kroon tot 453 miljoen kroon. Onder de streep resteerde een nettoverlies van 67 miljoen kroon. In het eerste kwartaal van 2013 werd nog een winst geboekt van 62 miljoen kroon.