Nieuws Actueel

'Carnaval' mag loods bouwen bij FBK Stadion

De financiering is nog niet rond. Maar als alles meezit, kan misschien nog dit jaar worden begonnen met de bouw van een loods voor de wagenbouwers van de Hengelose carnavalsverenigingen. Dit meldt De Twentsche Courant Tubantia.

Jan Ankoné | Foto: Lars Smook 23 februari 2017

De gemeente is bereid om een stuk grond voor de loods beschikbaar te stellen: langs de fietssnelweg F35, achter Raab Kärcher en vlak bij het FBK Stadion. Daar staat nu nog het clubgebouw van postduivenvereniging BLD Het Oosten. Het is de bedoeling dat dat wordt afgebroken en dat er een nieuwe hal komt, waar de wagenbouwers en de duivenmelkers gebruik van gaan maken.

Stichting Carlo

De carnavalsverenigingen dringen er bij de gemeente al jaren op aan dat er een betaalbare gezamenlijke accommodatie moet komen. Daarvoor hebben ze vorig jaar de overkoepelende stichting Carlo (Carnavals Loods) opgericht. Die vertegenwoordigt vijf verenigingen: De Windbuul'n, De Deurtrappers, De Weidemennekes, Altijd Dorst en De Gangmakers.

Kosten

Henk Leunk is voorzitter van Carlo. Hij is blij met de locatie die de gemeente heeft aangeboden. Maar daarmee zijn de verenigingen er nog lang niet. "De kosten zijn het grootste obstakel." Leunk schat dat de bouw zo'n 200.000 euro kost. De verenigingen kunnen wel bij de bank aankloppen voor een lening. "Maar je krijgt nooit 100 procent hypotheek. Dat verschil tussen de kosten en de hypotheek is voor de verenigingen niet op te brengen."

Dat betekent volgens Leunk dat de gemeente ook op financieel gebied moet bijspringen. Maar tot nu toe weigert de gemeente dat. "Ze wil wel grond beschikbaar stellen, maar geen garantstelling of subsidie geven. Ook niet eenmalig."

Financiering

Desondanks gaat de stichting stug door met het uitwerken van de plannen. "Als we zover zijn, gaan we in elk geval de vergunningen aanvragen. En het moet gezegd: de gemeente werkt heel goed mee."

Volgens Leunk is het streven om nog dit jaar te beginnen met de bouw van de loods. "Volgend jaar staat ie er. Misschien ben ik wel te optimistisch. Alles staat of valt met een subsidie van de gemeente. Of sponsoring van het bedrijfsleven." Volgens Leunk krijgen ook de wagens voor de sinterklaasintocht een plek in de nieuwe hal.

Een gemeentewoordvoerster bevestigt dat de gemeente de locatie achter Raab Kärcher heeft aangeboden. "Maar de overige kosten moeten de verenigingen zelf betalen."