Nieuws Actueel

Caro Emerald geeft jongeren advies over geld

Van onze redactie 12 maart 2015

Image 4805283

De zangeres bezocht de school donderdag in het kader van de Global Money Week en de Nederlandse Week van het geld, georganiseerd door Child & Youth Finance International en het ministerie van Financiën. Tijdens deze week leren kinderen over de hele wereld door allerlei activiteiten en projecten hoe ze op een verantwoordelijke manier met geld om kunnen gaan. De leerlingen van de Amsterdamse school mochten Caro allerlei vragen stellen over geld, zelf ondernemen en een eigen bedrijf starten in de muziekwereld. Emerald geeft toe dat ze als tiener zelf niet zo bezig was met geld. "En eigenlijk vind ik het nog steeds vreselijk, maar het is wel heel belangrijk."

Weinig economie Emerald vertelt de leerlingen dat ze maar weinig economielessen heeft gehad. Toen ze later haar eigen record label begon, merkte ze dat haar kennis over geldzaken soms wel eens tekort schoot. Dit is dan ook het eerste wat ze de leerlingen mee wil geven. "Tijdens mijn jaren op het conservatorium was er wel een vak dat ik kon volgen waarmee ik meer over financiën en het hebben van een eigen zaak zou leren. Ik was er niet in geïnteresseerd en besloot andere vakken te volgen, maar ik wil jullie wel adviseren om ermee bezig te zijn."

Goede doelen Caro wordt regelmatig benaderd door goede doelen met de vraag of ze zich wil inzetten. Dit doet ze niet heel vaak. "Als ik overal ja op zou zeggen, haal je de waarde eruit, dus dat doe ik niet", aldus Caro. Maar voor de Global Money Week en dus een interview met zo'n 100 leerlingen maakte de zangeres graag een uitzondering. "Ik geef eigenlijk alleen interviews als het over muziek gaat. Maar met dit onderwerp heb ik best veel, ik ben op best jonge leeftijd voor mezelf begonnen. En ik wil jullie graag leren hoe het is om een eigen bedrijf te hebben", vertelt ze de leerlingen.

Daar maken de leerlingen dan ook gretig gebruik van. 'Hoe begon je jouw eigen label?', 'Hoe krijg je een nummer op iTunes?', 'Zing je in het Engels omdat dit beter is voor je carrière?', 'Krijg je geld als mensen jouw YouTube-video's bekijken?'. Allemaal vragen van leerlingen waar Caro op haar beurt uitgebreid antwoord op geeft. "Ik hoop dat er iets bij ze is blijven hangen", vertelt ze na afloop. "Maar ik denk het wel."

Muziekles geven De leerlingen willen ook weten wat Caro zou doen als haar carrière ineens voorbij zou zijn. "Daar hou ik altijd rekening mee", vertelt Emerald eerlijk. "Ik reken nooit op nog een succesvol jaar." Wat de zangeres in zo'n geval zou gaan doen voor de kost? "Ik denk dat ik weer terug zou gaan naar wat ik eerst deed, muziekles geven. Of ik kan gaan jureren in een tv-show", vervolgt ze lachend.

Haar laatste advies aan de leerlingen? "Ken je talent. Dat is heel erg belangrijk, zo schrijf ik niet al mijn nummers zelf, want daar ben ik gewoon niet zo heel erg goed in. Dat doe ik daarom samen met mijn team", legt Emerald uit. "En denk goed na, ook over zakelijke dingen die soms saai lijken. Use your brain."