Nieuws Actueel

Caterpillar niet brandschoon

Rik Nizet 1 april 2014

Carl Levin, de Amerikaanse senator die onderzoek doet naar bedrijven die belasting ontduiken, heeft nu ook Caterpillar in het vizier. Dat meldden Amerikaanse media dinsdag. De fabrikant van zware machines voor onder meer de industrie, land- en mijnbouw heeft volgens Levin tussen 2000 en 2012 zeker 2,4 miljard dollar te weinig afgedragen.

Caterpillar zou in de genoemde periode zo'n 8 miljard dollar die het in de Verenigde Staten had verdiend aan de verkoop van reserveonderdelen, hebben overgeboekt naar een dochterbedrijf in Zwitserland. Daar hoefde het concern er veel minder belasting over te betalen. Levin liet in het midden of Caterpillar daarmee binnen de grenzen van de wet is gebleven.

AppleEerder nam Levin onder meer Apple op de korrel. Het technologiebedrijf gebruikt Nederlandse brievenbusfirma's om minder belasting te hoeven betalen in eigen land. Ook Microsoft, Hewlett-Packard en Facebook moesten zich verantwoorden voor de senaatscommissie die Levin leidt.

"Dit onderzoek toont aan dat het overbrengen van winsten naar belastingparadijzen niet uitsluitend het domein is van high-techbedrijven'', zei Levin. Caterpillar behoort met circa 100.000 werknemers en een jaaromzet van ruim 55 miljard dollar tot de industriereuzen die gezien worden als de hoeksteen van de Amerikaanse economie.