Nieuws Actueel

CBS: detailhandelsomzet weer omhoog

Martijn Vervest 15 september 2015

Image 5241494

Het volume aan verkochte producten nam toe met 3,4 procent, terwijl de prijzen met 0,2 procent afnamen. Vooral in de non-foodsector, zoals woninginrichtingswinkels, stegen de opbrengsten aanzienlijk.

Met de omzetstijging zet de overwegend positieve trend van de eerste twee kwartalen van het jaar door. Ook de opbrengsten die de detailhandel via internet behaalt groeiden in juli, met 20 procent.

Prijsniveau

Winkels in non-foodartikelen realiseerden een omzetgroei van 4,3 procent ten opzichte van een jaar eerder. In juni nam de omzet bij deze winkels nog met ruim 6 procent toe. Het prijsniveau was voor het eerst in anderhalf jaar hoger, het volume groeide met 4 procent.

In vrijwel alle onderliggende branches van de non-foodsector groeide de omzet. De winkels in woninginrichtingsartikelen zetten, zoals ook in juni het geval was, aanzienlijk meer om. ,,Dat is in lijn met het aantrekken van de woningmarkt'', aldus het statistiekbureau. Ook in de winkels in consumentenelektronica, kleding en de drogisterijen namen de opbrengsten toe.

Supermarkten

De omzet van winkels in doe-het-zelfartikelen en huishoudelijke artikelen daalde daarentegen.

De winkels in voedings- en genotmiddelen noteerden een omzetgroei van 1,9 procent. Deze groei is vooral te danken aan meer verkopen. Supermarkten, die binnen deze categorie winkels een omzetaandeel van ruim 85 procent hebben, zetten 2,2 procent meer om.