Nieuws Actueel

CBS over 2022 tot nu toe: meer bedrijven dan ooit gestopt

In de eerste zes maanden van dit jaar zijn meer bedrijven opgeheven dan het CBS sinds het begin van de metingen in 2007 heeft gemeten. In totaal stopten 76.000 bedrijven ermee, waarbij het hoge aantal webwinkels en financiële holdings opviel.

ANP 11 augustus 2022

ANP100822211 1

Het aantal webwinkels, dat in coronatijd nog sterk toenam, daalde in het eerste halfjaar met 6785. Dat is ruim 50 procent meer dan een jaar eerder. Vooral kledingwinkels en winkels die huis- en tuinartikelen verkopen stopten ermee.

Ook het aantal gestopte financiële holdings was aanzienlijk hoger dan een jaar eerder. 3000 daarvan werden opgeheven, een verdubbeling ten opzichte van begin 2021.

Lees ook: Onderzoek: 1 op de 3 kleine bedrijven technisch failliet

Eenmanszaken: 84 procent opgeheven

De meeste bedrijven die werden opgeheven hadden slechts één werkzame persoon. Dat was in 84 procent van de gevallen zo. Ruim een derde van alle opgeheven bedrijven bestond drie jaar of korter. Driekwart haalde de tien jaar niet.

In de eerste zes maanden werden 961 bedrijven, instellingen en eenmanszaken failliet verklaard. Dat zijn er iets meer dan een jaar eerder, maar nog altijd laag in verhouding tot de periode voor corona. Er gingen verhoudingsgewijs ook minder eenmanszaken failliet. Gemiddeld waren bij een bankroet vijf werknemers betrokken.

Ja, stuur mij een herinnering voor de uitzending!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws