Nieuws Actueel

CDA: na scheiding betere omgang met kleinkind

Van onze redactie 3 maart 2015

Image 4238150

De oppositiepartij stelt veranderingen in het burgerlijk wetboek voor, zodat grootouders indien nodig bij de rechter makkelijker een omgangsregeling kunnen afdwingen.

Hartverscheurend Volgens de opstellers van de initiatiefnota, de Tweede Kamerleden Peter Oskam en Mona Keijzer, kunnen de gevolgen ,,hartverscheurend'' zijn voor opa's en oma's als het contact met hun kleinkind abrupt stopt na een echtscheiding. Dan komt er opeens een einde aan de verzorgende rol van grootouders, wat voor hen een groot gemis is, en het leidt bij kinderen tot het wegvallen van belangrijke mensen in hun leven.

Herkomst Soms worden kinderen na een echtscheiding in een pleeggezin geplaatst of neemt een van de ouders ze mee naar het buitenland. Nog pijnlijker voor de grootouders is het volgens het CDA wanneer een ouder door een conflict het contact met de opa en oma belemmert. ,,Over het algemeen kan gesteld worden dat het ook in het belang van kleinkinderen is om omgang met hun grootouders te hebben, onder meer om zo hun herkomst beter te leren kennen'', schrijven de Kamerleden.

Volgens het CDA blijkt uit onderzoek dat er elk jaar zo'n 4000 grootouders bijkomen die geen contact meer hebben met hun kleinkinderen, terwijl ze dat wel zouden willen.