Nieuws Actueel

CDA-senatoren tegen nieuwe pensioenregels

Van onze redactie 15 december 2014

Hoekstra zei dat maandag bij de behandeling van het wetsvoorstel van staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) in de Senaat. Hij adviseerde haar het plan ,,in haar tas te stoppen, het thuis zorgvuldig op de plank te leggen en daar rustig te laten rijpen''.

Het CDA stemde in de Tweede Kamer ook tegen de nieuwe pensioenregels. Een ruime meerderheid van VVD, PvdA, D66, ChristenUnie, SGP en GroenLinks steunde het wetsvoorstel daar wel. Deze partijen zullen dat naar verwachting ook in de Senaat doen. Volgens Hoekstra hebben VVD en D66, die aanvankelijk kritisch waren, een ,,indrukwekkende draai’’ gemaakt.

Strengere regels Het kabinet wil de pensioenregels strenger maken om te voorkomen dat pensioenfondsen straks weer hun pensioenen moeten korten. De fondsen moeten voortaan hogere financiële buffers aanhouden. Ook moeten de nieuwe regels zorgen voor een betere verdeling van de pensioenlasten en -lusten tussen jong en oud.

Ook de pensioenfondsen en de vakbeweging hebben kritiek op de nieuwe regels. Die moeten op 1 januari ingaan. De Eerste Kamer stemt dinsdag over het wetsvoorstel.